KO SDA TK: Bošnjački predstavnici u pregovorima dali su prednost Bosni i Hercegovini

Spread the love
Menprom

 Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona (SDA TK) saopćio je da se još jednom pokazalo da multietnička Bosna i Hercegovina mora biti prioritet svima, nakon trodnevnih pregovora u Neumu u kojima predsjednik te stranke Bakir Izetbegović s ostalim predstavnicima bošnjačkih stranaka, kako ističu, nije pristao na ultimatume predstavnika stranaka s hrvatskim predznakom.

Reha Centar

Istaknuto je da su stavovi značajno približeni, te da su dogovorena neka od tehničkih pitanja oko provedbe izbora koja će povećati transparentnost procesa.

– Kako smo čuli od svih predstavnika u pregovorima, razgovori će biti nastavljeni u narednom periodu kako bi se konačno došlo do prihvatljivog rješenja. Bez obzira na sve napade, optužbe, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović dokazao je svoju lidersku poziciju dajući prednost Bosni i Hercegovini. Podsjećamo vas da svi oni koji su bojkotovali pregovore, osim Demokratske fronte, imaju koalicione odnose sa strankama hrvatskog predznaka koje bojkotuju procese u Federaciji Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz KO SDA TK.

Dodaju da će u narednim danima biti nastavljeni pregovori između predstavnika stranaka koje žele normalizaciju odnosa i omogućavanje boljeg života u Bosni i Hercegovini.

Smatraju da odustajanje od pregovora od strane “ljevičarskih” opcija koje nisu artikulisale svoje stavove predstavlja znak slabosti, “opredjeljenosti da domovinu čine nefunkcionalnom zemljom u kojoj nema mjesta onima čija je ideologija više od tri decenije, jedinstvena, nedjeljiva Bosna i Hercegovina”.

– Zbog toga smo ponosni na našeg predsjednika Izetbegovića, zahvaljujemo i drugim predstavnicima političkih stranaka koji su pregovaranjem o trenutno vrlo važnim pitanjima Bosnu i Hercegovinu stavili na prvo mjesto, a političke razlike na posljednju poziciju. Upravo takvu zemlju želi Stranka demokratske akcije – saopćeno je.

Komentari

Komentara