Najavljen novi ciklus edukacija za mlade državne službenike

Spread the love
Menprom

Realizacija projekta obuke za mlade državne službenike koji rade na poslovima EU integracija, a kojeg u Bosni i Hercegovini provodi British Council u BiH, bila je povod današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona sa direktoricom programa EU za mlade British Councila u BiH Amilom Lagumdžijom i projekt menadžerom Emirom Omeragićem. Ovaj program odvija se pod okriljem Europske unije, koja ga i finansira sa ukupno 1,5 miliona eura.

Reha Centar

Kako je danas istaknula Lagumdžija „ovaj program doprinosu uvezivanju državnih službenika u regiji, te stvara mreže koje mogu i treba da budu pokretači napretka u pogledu pristupanju BiH Europskoj uniji, te da budu podloga za povlačenje sredstava iz međunarodnih fondova“.

Strategijom proširenja EU za Zapadni Balkan reforma javne uprave definisana je kao jedan od osnovnih faktora za napredak u procesu EU integracija, te je u tom svjetlu premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić izrazio podršku realizaciji ovog projekta.

„Drago nam je da čujemo da smo na pragu početka novog ciklusa edukacija koje će biti realizirane počevši od Septembra, za kada je najavljen izlazak javnog poziva za odabir polaznika edukacije. Imajući u vidu iskustva službenika koji su u edukaciji ovog tipa učestvovali u ranijem ciklusu, Vlada Tuzlanskog kantona će podržati ove aktivnosti, a sve kako bi smo jačali naše kapacitete i što spremniji dočekali procese pristupanja europskim integracijama“, kazao je danas premijer Hodžić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara