Edukacije učenika o važnosti očuvanja energije i prirode,

Spread the love
Menprom

S ciljem nastavka saradnje i realizacije projekta edukacije učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona o važnosti očuvanja energije i prirode, danas je upriličen sastanak predstavnika USAID 3E, sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Obzirom da sutra završava realizacija projekta „Misli na sutra“, u okviru kojeg su za učenike petih razreda svih 87 osnovnih škola sa područja našeg kantona realizovani školski edukativni časovi o značaju energetske efikasnosti i čuvanju energije, danas se razgovaralo o značaju ovog projekta i mogućnostima nastavka njegove realizacije i tokom naredne školske godine.

„Više od 4.000 djece, učenika osnovnih škola, je tokom školske godine prošlo kroz ovaj projekat i time dobilo prve ideje o tome šta je energetska efikasnost, šta su to novi, obnovljivi izvori energije i kako oni mogu doprinijeti štednji energije i sl. Veoma nam je drago vidjeti kako su djeca prihvatila ove časove i kako su se uključili u diskusiju, te bi smo željeli da se ovaj projekat, obzirom na postignuti uspjeh, nastavi i u narednom periodu“ rekao  je zamjenik direktora USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti Mak Kamenica, ističući da su baš učenici petih razreda ti kojima u ovom periodu treba prenijeti što više znanja o važnosti očuvanja energije i prirode, kako bi već sutra imali mnogo zreliji stav.

Edukativni čas „Misli na sutra“  realizovali su studenti Studentskog energetskog kluba Tuzla koje je za realizaciju časa obučio i pripremio projekat USAID 3E.

„Drago nam je biti dio ovog projekta i mi ćemo i dalje podržavati njegovu realizaciju. Sa zadovoljstvom ćemo i dalje biti njegov dio i za realizaciju ćemo staviti na raspolaganje sve naše resurse, od ljudskih, učeničkih i prostornih za koje je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK nadležno. Infrastruktura za realizaciju projekta postoji, te ćemo nastojati u narednom periodu iznaći skromna finansijska sredstva koja su neophodna za dalju realizaciju“ kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsad Kunić.

Osim ministra Kunića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovale Jelena Ilić, Ministrica razvoja i poduzetništva TK, savjetnica Premijera Tuzlanskog kantona Mirela Omerović i Senad Ovčina, Stručni savjetnik u Ministarstvu razvoja i poduzetništva.

Odjeljenje za informisanje

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara