Obilježavanje Dječije nedjelje

Spread the love
Rental Travel

Udruženje „Zemlja djece u BiH“ već petnaest godina intezivno radi na prevenciji eksplotacije djece  te promociji i zaštiti prava djeteta i njihovih porodica. Dječija nedjelja je prilika koju naše Udruženje koristi da skrene pažnju javnosti o problemima djece  te poveća ukupnu društvenu brigu o ranjivim grupama najmlađe populacije.

Reha Centar

Kao i predhodnih godina u okviru kantonalnog programa Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Udruženje će obilježiti Dječiju nedjelju u periodu od 07. – 10.10.2019.godine kroz tradicionalnu manifestaciju pod nazivom „Dječiji život nije šala i mi imamo svoja prava“, kojoj će predhoditi press konferencija za medije.

Svečano otvorenje manifestacije započinje u 11:30 na stadionu „Telex „.

Manifestacija će trajati četri dana, prvi dan pod nazivom „Igre bez granica“ će biti održan na stadionu „Telex“ dok će ostala tri dana biti na platou Trga Slobode. Učesnici manifestacije su djeca iz osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona (Tuzla, Sapna, Čelič, Živinice, Kalesija) gdje očekujemo preko 250 djece za četri dana festivala. Obzirom da je manifestacija javnog karaktera, pravo učešća na aktivnostima imaju sva djeca koja taj dan žele i mogu provesti svoje slobodno vrijeme sa nama.

Cilj festivala je skretanje pažnje javnosti na djecu i dječija prava, koja se u ovom periodu društvenih previranja zanemariju više nego li ikada. Kroz spektar festivalskih aktivnosti edukativnog, kulturnog i zabavno-rekreativnog karaktera, Udruženje će uz saradnju sa školama i organizacijama koje rade sa djecom sa poteškoćama u fizičkom i intelektualnom razvoju javno promovisati dječija prava i ukazati na sve učestalija kršenja istih, pozivajući se na društvenu odgovornost, međunarodne konvencije, domaće zakonodavstvo i zaštitu posebno ugroženih kategorija djece, saopšteno je iz Udruženja „Zemlja djece u BiH“

aktuelno.ba

Komentari

Komentara