Ministar Bukvarević s predstavnicima boračkih organizacija

Spread the love
Rental Travel

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kao predsjednik Odbora za boračka i invalidska pitanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, s drugim članovima Odbora, sastao se s predstavnicima koordinacije boračkih saveza Armije RBiH i HVO-a.  Tema sastanka bio je Nacrt zakona o demobiliziranim braniocima uvršten na dnevni red sjednice Predstavničkog doma FBiH koja bi trebala održana u četvrtak, 28. februara.

Reha Centar

Riječ je o Nacrtu koji je predložio Klub poslanika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i koji bi na godišnjem nivou koštao minimalno 345 miliona KM. Također, zahtjev Kluba DF-GS je da ovaj nacrt ide u formi prijedloga, po skraćenom postupku, što znači da bi bilo jedno čitanje u Parlamentu.

Ministar Bukvarević upoznao je prisutne da je pristigao veliki broj primjedbi od ministarstava, boračkih organizacija, te da je Federalno ministarstvo servis svim braniocima, što znači i saslušavanje i uvažavanje mišljenja svih boračkih udruženja i svih branilaca podjednako. Istakao je da Vlada FBiH, na sjednici održanoj prošle sedmice, nije dala podršku ovom nacrtu, kazavši kako se radi o pravno i finansijski neprovodivom zakonu.

Odbor za pitanja boraca i invalida Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici nije podržao da ovaj ide u parlamentanu proceduru po skraćenom postupku.

Stav nije usaglašen zbog velikog broja primjedbi, kako s pravnog, tako i finansijskog aspekta, te obimnosti zakona i stoga je zaključeno kako je on neprovodiv.

Na sastanku s predstavnicima koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a koji je održan nakon sastanka Odbora donesena su dva zaključka koji se odnose na zakonsko rješavanje prava demobiliziranih branilaca.

– Smatramo da zakon treba da prođe određenu proceduru usaglašavanja i stoga smo zajednički predložili da Parlament razmisli o zaključku da se formira radna grupa koju bi činili predstavnici svih klubova i koordinacije boračkih udruženja i predstavnici kampa ispred bivše zgrade Vlade FBiH. Imali bi rok od 30 dana da sačine prijedlog zakona koji je realan i provodiv i od kojeg bi imali koristi borci –  kazao je ministar Bukvarević.

Predsjednik Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH  Sabahudin Ramić,  kazao je kako borci daju podršku zakonu koji je usvojila Vlada FBiH sa amandmanima, te da je to zakon koji je realan, usaglašen i provodiv, što je u konačnici i najbitnije.

Iz  Koordinacije udruga HVO-a također su podržavali zakon koji je ranije upućen u parlamentarnu proceduru i koji je usvojen u Vladi FBiH.

S pozicije Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na godišnjem nivou se izdvaja 315 miliona KM i to za lične i porodične invalidnine, naknade dobitnicima najviših ratnih priznanja, kao i za pomoć borcima za liječenje, troškove dženaza i sahrana, te za druge vidove pomoći, i još 288 miliona KM godišnje izdvaja Federalno ministarstvo rada i socijalne politike za vojne penzije, dok bi sam zakon koji je predložen koštao oko 345 miliona KM – saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

aktuelno.ba / Vlada FBiH

Komentari

Komentara