Održana svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona

Spread the love
Menprom

Danas je u Plavoj sali BKC-a Tuzla održana Svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj su se prisutnima obratili potpredsjednik Skupštine Zlatko Šimić, koji je između ostalog u svom referatu istakao:

Reha Centar

Neću pretjerati ako kažem da je 1. mart  prije 22 godine označio prekretnicu, historijsko „hamletovsko“ „biti“ ili „ne biti“ za našu državu. To je dan koji će ostati upisan zlatnim slovima u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine kao dan njene nezavisnosti i međunarodnog priznanja.

skupština tk

Vrijeme je pokazalo da će taj put prema suverenosti i samostalnosti biti strahovito težak i da ćemo na tom putu morati preći mnoge prepreke, suočiti se sa mnogim izazovima kako bismo postigli svoj cilj. No, nesalomiva i jasno izražena volja naroda koji je odbranu vlastite domovine zdušno prihvatio kao najuzvišeniji i najčasniji zadatak svih rodoljubivih građana, bila je neprikosnovena.

Za našu slobodu i nezavisnost građani BiH dali su svoje živote, svoju djecu, muževe, godine života, borili se i izborili da opstane ponosna zemlja na Balkanu – Bosna i Hercegovina.

skupština tk

Stoga bih iskoristio priliku da izrazim zahvalnost i priznanje u ime svih nas onima koji su u vrijeme rata u BiH smogli snage da brane ljudske vrijednosti i civilizacijske tekovine na ovim prostorima, ugrađujući u njene temelje najveće vrijednosti – svoje živote, stvarajući tlo za izgradnju zajednice u kojoj će se vladavinom zakona i zaštitom ljudskih prava i sloboda, izgraditi zemlja po mjeri svakog njenog građana.

Ipak, sjećati se prošlosti najviše ima smisla ukoliko smo posvećeni svjetlijoj budućnosti. Bosna i Hercegovina je, uprkos svemu opstala, ali je istina je da se promjene na bolje ne dešavaju zadovoljavajućom brzinom.

Svjedoci smo i akteri događaja koji će, vjerujem, na značajan način činiti prekretnicu na putu budućnosti naše zemlje. Možemo reći da, iako se pojedini događaji čine nemili, imamo sreće da budemo aktivni sudionici promjena koje će našoj državi utabati stazu u svjetliju budućnost. U ovom trenutku svi mi koji svim srcem volimo i poštujemo ovu zemlju i njene građane želimo i da joj pomognemo, moramo dati svoj nesebični doprinos i pomoći našem društvu da se razvija, gradi i jača. Tu ne podrazumijevam samo materijalna dobra, već i međuljudske odnose, solidarnost, tolerantnost. Vratimo izgubljeno samopouzdanje, imajmo povjerenja jedni u druge, odnosimo se prema našim sugrađanima onako kako želimo da se oni prema nama ponašaju, tada će sigurno Bosna i Hercegovina biti ugodno mjesto za život za sve nas.

skupština tk

Tu ulogu koju nam je sudbina dodijelila ne treba biti olako shvaćena. Upravo mi koji jesmo na društvenim i javnim dužnostima, imamo posebnu odgovornost i obavezu da svojim ličnim angažmanom damo doprinos da naša zemlja što prije dođe na društveni, zakonodavni, ekonomski i svaki drugi nivo na kojem su razvijene zemlje Zapada.

U svim ovim događajima i prekretnici u kojoj jesmo, prije svega imamo jedan jasan cilj i težak zadatak: sačuvati dostojanstvo države za koju su svoju žrtvu podnijeli mnogi, sačuvati ustavni i zakonski dignitet za koji smo odgovorni, a zadužila su nas kako prošla tako  posebno i buduća pokolenja.

Tek tada ćemo odgovorno moći tvrditi da sve žrtve ratnog i poratnog vremena naših građana nisu bile uzaludne i da živimo u suverenoj, nezavisnoj Bosni i Hercegovini – multietničkoj, multikulturnoj i multireligijskoj državi.

Vlasti Bosne i Hercegovine morale bi postići dogovor i ostvariti napredak u ključnim i istinitim reformama. Svjedoci smo političkih opstrukcija na različitim nivoima u našoj zemlji. Upravo nas ovakva dešavanja unazađuju jer mi nismo u situaciji da gubimo vrijeme. Svaki dan je bitan i svako od nas mora dati i posljedni atom snage u provođenju reformi, moramo stvoriti vlast koja će istinski raditi na dobrobit svih njenih građana.

Budimo ustrajni, prepoznajmo ono što nam je zajedničko, ono što je vrijedno i ljudsko. Dajmo primjer jedinstva i tolerancije. Jedino tako ćemo uspjeti vratiti dostojanstvo i ponos, ono što nas čini ljudima.

Skupština Tuzlanskog kantona kao i svi drugi organi vlasti Tuzlanskog kantona, današnjom sjednicom želi potvrditi državno pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i što organizovanije pristupiti pokretanju razvoja našeg Kantona.

Svi mi, poslanici u Skupštini, nastojimo izgraditi ovu zakonodavnu instituciju kao mjesto usaglašavanja političkih stavova u postupku donošenja zakona i odluka, koje će održavati potrebe i interese građana Tuzlanskog kantona. Skupština Tuzlanskog kantona treba da bude mjesto sa kojeg ćemo poručiti svima da uvažavajući jedni druge, uz toleranciju i poštivanje možemo postići sve što je u interesu prosperiteta naše zajednice.

Još jednom se zahvaljujem svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost, obilježili jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje i time dali do znanja da nas ništa neće pokolebati na našem putu da izgradimo i očuvamo prosperitetno, multitetničko, multikulturalno društvo, društvo od tolerancije, povjerenja, te da čuvamo i branimo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, demokratsku državu u kojoj će se uvažavati principi općeljudskih prava i sloboda.

U vaše i svoje lično ime svim građanima Tuzlanskog kantona čestitam 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, sa željom da svaka sljedeća godina bude bolja i da Bosnu i Hercegovinu svi koji žive na njenoj teritoriji osjećaju svojom domovinom.

Svečanij sjednici Skupštine su u svojstvu građana prisustvovali i predstavnici Plenuma građanki i građana Tuzle.

skupština tk

 

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara