-
Direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost boravio u radnoj posjeti UKC Tuzla - 2 hours ago
-
Skupština TK usvojila Deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od strane Narodne skupštine Republike Srpske - 2 hours ago
-
Ministar Delić u Tuzli povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu: Kontinuiran rad na promociji i unapređenju zaštite radnika - 10 hours ago
-
Održana vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona - 10 hours ago
-
Holandski hor ˝Slavuj˝ u Kući plamena mira - 11 hours ago
-
Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj - 11 hours ago
-
Veliki uspjeh učenika Richmond Park Međunarodne škole Tuzla na Federalnom takmičenju iz fizike - 11 hours ago
-
Više od 500 Tuzlaka uzelo učešće u velikoj ekološkoj akciji na jezeru Modrac - 1 day ago
-
Gradonačelnik Lugavić razgovarao s učesnicima Akademije izvrsnosti BiH - apr 27, 2024
-
Obilježena 32. godišnjica manevarskih jedinica policije SJB Tuzla - apr 27, 2024
Pet razloga zbog kojih trebate češće jesti trešnje
Ovih dana stolovi na pijacama crvene se od trešanja.
Ove sočne, slasne bobice podižu energiju, a većina kalorija potječe od prirodnih šećera, koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, dokazano je da ovo voće poboljšava san, jer melatonin, kojeg sadrži, pomaže kod insomnije (nesanice).
Evo još nekih razloga zbog kojih biste tokom maja i juna trebali što više jesti ovog ploda.
Poboljšavaju vid i izgled kože
Trešnje sadrže puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten, koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i svježe.
Sprečava maligne bolesti
Da li ste znali da se redovnim konzumiranjem trešanja možete izboriti s određenim tipovima raka? Trešnje su pune snažnih antioksidansa, koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja.
Poboljšavaju probavu
Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi.
Umanjuju bol
Trešnje su odličan izvor antocijanina, koji umanjuje bolove i oticanje, te ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.
Za mozak i srce
Antocijanin poboljšava pamćenje, a studije su dokazale i to da mnoga svojstva iz ovog voća sprečavaju srčana oboljenja.
Radiosarajevo.ba / aktuelno.ba