ESV FBiH o promjenama sistema obračuna poreza i doprinosa

Spread the love
Rental Travel

Predstavnici Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH danas će na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH razmatrati predložene zakone o porezu na dohodak i doprinosima, potvrdio je pomoćnik federalne ministrice finansija Hajrudin Hadžimehanović .
– Novim zakonskim rješenjima predviđa se proširenje porezne osnovice oporezivanjem toplog obroka, prevoza i regresa, a sve u funkciji smanjivanja stopa doprinosa koje opterećuje poslodavce – kazao je Hadžimehanović.

Reha Centar

Topli obrok oporezovan je u zemljama u bližem i daljem okruženju, te Vlada smatra da mora biti oporezovan i u BiH. Također, mijenjat će se stopa poreza, koja je trenutno jedinstvena za sva primanja iznad 300 KM.

Intencija dvaju reformskih poreznih zakona je da se harmonizira sistem obračuna poreza i doprinosa, svi poslodavci dovedu u jednak položaj, te da se osigura održivost izvanbudžetkih fondova.

Proširenje porezne osnovice kroz oporezivanje naknada iz radnog odnosa koje nemaju karakter plaće i uvođenje progresivnih stopa kod oporezivanja dohotka propisuje se novim zakonom o porezu na dohodak s ciljem ravnopravnije raspodjele poreznog tereta.

Donošenjem pravilnika o primjeni tog zakona planirano je da se detaljnije urede: oporezivi i neoporezivi prihodi, način utvrđivanja oporezivog dohotka, principi utvrđivanja dohotka, obaveze i prava poreznih obveznika i poreznog agenta, kao i postupak utvrđivanja poreza na dohodak
Analizu zakona i procjenu njihovog uticaja na privredu BiH, radnike i poslodavce uradila je Privredna komora Federacije BiH, te je dostavila predlagaču zakona i Vladi Federacije BiH.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara