Udruženje „Zemlja djece u BiH obilježilo Međunarodni dan djece ulice

Spread the love
Menprom

Međunarodni konzorcij za ‘djecu ulice’ proglasio je 12.april Međunarodnim danom ‘djece ulice’, a ove godine se obilježava širom svijeta uz naglasak na temu „identiteta“, kako bi se skrenula pažnja na pravnu nevidljivost ove djece i nemogućnost pristupa obrazovanju i sistemu zdravstvene i socijalne zaštite, s jedne strane, ali takođe i u smislu njihovog poimanja vlastitog identiteta, kako oni sebe vide i kako misle da ih društvo doživljava.

Reha Centar

ZEMLJA DJECE

Udruženje „Zemlja djece u BiH“ obilježilo je Međunarodni dan djece ulice manifestacijom za djecu „Vesela olimpijada“. Tradicinalno, već petu godinu za redom, na stadionu Telex manifestacija okuplja 60-70 djece osnovnih škola općine Tuzla, kao i korisnike Dnevnog centra za djecu uključenu u život i rad na ulici koji se takmiče u sportsko-rekreativnim aktivnostima. Program je otvoren revijalnim izvedbama sekcija TTC „Telex“ koji su pokazali rezultate svog višemjesečnog rada. Pobjednik Vesele olimpijade 2016. je OŠ Sjenjak, koji su kao nagradu dobili pehar i medalje, a za drugi i treće mjesto, pripremljene su utješne nagrade. Manifetaciju ne bi bilo moguće realizirati bez podrške partnera iz zajednice, a to su Sky Cola, pekara Kabil, BH Telecom i mesna industrija Menprom.

ZEMLJA DJECE

Putujuća izložba pod nazivom „Darujmo im vrijeme, ne novac“, koju realizujemo sa organizacijom NARKO NE iz Sarajeva, simbolično je otvorena u Tuzli, a tokom aprila će biti prikazana u Dnevnim centrima u 6 gradova u BiH. Foto izložba prikazuje značaj i doprinos volontera u radu Dnevnog centra.

ZEMLJA DJECE

Protekla decenija obilježena je intenzivnim radom Udruženja „Zemlja djece u BiH“ na poboljšanju položaja ekstremno ugrožene kategorije djece u lokalnoj zajednici – djece koja su uključena u život i rad na ulicama. Ovoj djeci oduzeta su osnovna prava, svakodnevno su žrtve različitih oblika eksploatacije i nasilja, a vrlo često i žrtve trgovine ljudima. Direktna pomoć pomenutoj grupaciji se pruža kroz dnevni boravak u prostoru TTC „Telex“-a, a sve zahvaljujući podršci partnerskih organizacija Iamaneh, USAID PPMG, Stichting Kinderpostzegels Netherlands/In fondacija, GIZ, te Crveno-bijela-crvena radost.

ZEMLJA DJECE

ZEMLJA DJECE

Melisa Grebović, koordiantorica

Udruženje „Zemlja djece u Bosni i Hercegovini“

 

Komentari

Komentara