Grad Tuzla staje u zaštitu UKUD „Zvonko Cerić“

Spread the love
Rental Travel

Osnivači Univerziteta u Tuzli: Općina Tuzla i njegovi prvi rektori: Tihomil Marković, Vojislav Magazinović i Ibro Pašić, znali su prije 36 godina da je za univerzitet važno da osim nastavnih aktivnosti, razvija i svoja kulturna i sportska društva. To su znali i novi osnivači, kao i rektori Sadik Latifagić, Izudin Kapetanović i Džemo Tufekčić. Mišljenja sam da su to znali svi rektori i skoro svi profesori, osim Envera Halilovića. Zvonko Cerić bio je student agronomije na Sveučilištu u Zagrebu, i prvi je Tuzlak i student koji je poginuo u Španiji, boreći se u internacionalnim brigadama protiv Frankovog fašizma.

Reha Centar

Poručujem Enveru Haliloviću da mu nećemo dozvoliti da izbacivanjem društva na ulicu, iz istorije izbriše ime Zvonka Cerića, uvrijedi preko 9000 njegovih dosadašnjih članova i ugrozi kontinuitet rada ovog važnog faktora kulture svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i Tuzle.

Nećemo dopustiti nikome, pa ni Enveru Haliloviću, da se poigrava sa tuzlanskim vrijednostima i omalovažava tuzlansku djecu. Grad Tuzla će odlučno stati u zaštitu imena Zvonka Cerića, kulturne misije ovoga društva, devet hiljada dosadašnjih i nekoliko stotina sadašnjih članova UKUD „Zvonko Cerić“.

Pošto Halilović odlazi, želim dobrodošlicu budućem rektoru i nudim saradnju iz okvira nadležnosti Grada Tuzla, uključujući i pitanje podrške UKUD „Zvonko Cerić“.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović

aaktuelno.ba

Komentari

Komentara