Izetbegović i Radončić sve bliže konačnom dogovoru

Spread the love
Menprom

Sastanak u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine lidera SDA Bakira Izetbegovića i SBB-a Fahrudina Radončića o formiranju nove parlamentarne većine u Federaciji BiH zapravo je nastavak pregovora stranačkih čelnika započetih prije desetak dana kada su stranački čelnici otvorili temu ulaska SBB-a u vlast i dogovorili dinamiku pregovora.

Reha Centar

Izetbegović i Radončić dogovorili su tijekom današnjeg susreta u Sarajevu da će ovoga tjedna u tijelima obje stranke biti ubrzan proces formiranja koalicije, javlja Slobodna Bosna.

Nakon održanog sastanka Izetbegović je kazao novinarima da, nakon razgovora s Radončićem, stvari idu u tom smjeru da SBB uđe u vlast. Istaknuo je da je to njegova procjena, ali da takvu odluku moraju potvrditi i stranački organi.

– Mislim da postoji dobra volja, dobar interes da stvari krenu u tom smjeru te smatram da je to dobro i za BiH i za Bošnjake. Da prestane jedan konflikt i da počne suradnja i da napravimo snažan blok, snažan motor reformi u sljedeće tri, a možda i sedam godina. Mislim da stvari idu u tom smjeru. Ponuda gospodina Radončića i SBB-a je zaista široka i galantna. Oni su spremni podržati vlast i već to rade. Vidjeli smo u HNŽ, glasat će i za rebalans proračuna, čak i bez ulaska u samu vlast. Spremni su podržavati i ovu krnju vladu – kazao je Izetbegović.

Izetbegović kaže da je cilj napraviti koherentnu vladu, monolitnu vlast koja bi nosila odgovornost.

– A ne onako s tribina, nego zajednički u političkoj areni, evo u sljedeće tri ili sedam godina – kazao je Izetbegović.

On je danas potvrdio da je nedavno razgovarao i s liderom DF-a, Željkom Komšićem.

Na pitanje o čemu je još, skoro sat vremena razgovarao s Radončićem, Izetbegović je rekao da je “gospodin Radončić inzistirao na pitanju efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije”.

– Naravno da bi dobrodošlo da imamo partnera koji je upravo spreman da se zajedno s nama fokusira na borbu protiv kriminala i korupcije, na ekonomska pitanja i Reformsku agendu – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, je rekao da će SBB podržati sve reformske zakone, neovisno o tome da li je SBB u vlasti ili je opozicija.

“I to smo uradili, deblokirali smo rad federalne Vlade i u petak ćemo glasati za rebalans proračuna. To je ono što je SBB obećao građanima, da mi podržavamo reforme i britansko-njemačku inicijativu. Da li ćemo ući u vlast, da li će se govoriti o preciznim pozicijama, o tom-potom. Meni je bitno i kao građaninu i kao patrioti da imamo vlast koja funkcionira nakon godinu dana”, rekao je lider SBB-a.

Radončić je odgovorio i na pitanje koji su naredni koraci SBB-a nakon njegovih razgovora s Izetbegovićem.

– Razgovarat ćemo i dalje, ja sam pristalica da je bolje da razgovaramo polako i da onda radimo efikasno, nego kako se radilo prije godinu, da se brzo pregovara, a teško ili nikako radi. Razgovori između dvije stranke idu u dobrom smjeru, mislim da se u javnosti pravi jedan ambijent opće podrške, nadam se da ćemo to znati iskoristiti u najboljem interesu BiH i građana – kazao je Radončić, javlja S.B.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: