Šest decenija Bosanskog kulturnog centra Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježio je 60 godina postojanja i rada. Ovaj, više nego vrijedan jubilej obilježen je na prigodan način, obraćanjem i pozdravnim govorom direktora ove kuće Dr,sc. Semira Fejzića, koji je u svom nadahnutom govoru podcrtao značaj i sve uspjehe Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, Tuzla, a nakon toga upriličena je i Promocija Monografije “Šest decenija postojanja” novinara i publiciste Mehmeda Pargana.

Reha Centar

60 GODINA BKC TUZLA

Promotori ove Monografije su bili, prof. Čestmir Mirko Dušek, dr Sead Jamakosmanović i dr,sc, Semir Fejzić.

Krajem 19. stoljeća, sa gradnjom Kasine u krugu Rudnika Kreka, i želje tadašnjih austro-ugraskih vlasti za zbližavanjem sa domicilnim stanovništvom Tuzle, počinje organizirano kulturno-umjetničkodjelovanje i kulturno-umjetnički rad u Tuzli.

60 GODINA BKC TUZLA

Tada se, iz tog embriona kulturnog života našeg grada, počinju razvijati ne samo kulturni duh domicilnog stanovništva, nego se stvara i baza za kasniji nastanak i razvoj Tuzle kaku je danas poznajemo, grada koji je centar kulturnih zbivanja, koji širom otvara vrata svima, i u kojem se već stoljećima njeguje tradicija i uvjerenje da se tek poznavanjem svoje i poštovanjem tuđih kultura stvaraju nove vrijednosti.

60 GODINA BKC TUZLA 60 GODINA BKC TUZLA

Radnički dom, odnosno Dom Moša Pijade, kako ga i danas zovu starije generacije naših sugrađana, ili Bosanski kulturni centar, kakvim su ga upoznali nešto mlađi, otvorio je svoja vrata 1954.godine, te postao, ne samo dom rudara  i radnika u kojem su održavani brojni koncerti kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih društava i sl., nego i dom cijeloga grada.

SEMIR FEJZIĆ I ZLATKO DUKIĆ SEMIR FEJZIĆ BEDRANA KALETOVIĆ

 

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara