U Tuzli održana smotra operativnih snaga zaštite i spašavanja

Spread the love
Rental Travel

U periodu od 20. do 22. septembra 2024. godine, u Tuzli će se održati vježba operativnih snaga zaštite i spašavanja, u organizaciji Grada Tuzle i Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji (Civil Military Support Element CMSE) za Sjeverni Balkan. Ova vježba ima za cilj jačanje koordinacije i kapaciteta struktura zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Danas je održana prva smotra ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava operativnih snaga zaštite i spašavanja na parkingu kod Panonskih jezera.

Reha Centar

Komandant Štaba civilne zaštite Grada Tuzle,dr.sc. Zijad Lugavić, istakao je značaj ovog događaja: “Ova smotra predstavlja uvod u vježbu s američkom vojskom koja će se održati sutra i prekosutra. Kroz smotru želimo prikazati našu opremljenost i obučenost, dok ćemo sutra unaprijediti znanje kroz teorijski dio, a u nedjelju kroz pokazne vježbe demonstrirati našu spremnost i sposobnost da pružimo pomoć u svakoj nepogodi.”

Također komandant Lugavić je dodao da će učesnici vježbe steći nova znanja o standardnim operativnim procedurama, čime će unaprijediti sposobnosti i kvalitet rada jedinica na terenu, te je kazao: “Ova vježba je izuzetno važna za podizanje kvaliteta i spremnosti naših jedinica, ali i kao prilika da građani vide našu opremljenost i brzinu reagovanja u kriznim situacijama.”

Pomoćnica gradonačelnika za Službu civilne zaštite, Mirela Uljić naglasila je važnost jačanja struktura civilne zaštite, koje se sastoje od Gradskog štaba civilne zaštite, profesionalne vatrogasne jedinice i mješovite specijalizirane jedinice za hitne intervencije. Ove strukture uključuju devet službi zaštite i spašavanja, sa ukupno 310 pripadnika raspoređenih u 38 timova, te je kazala: “U proteklih 7-8 godina, Grad Tuzla je uložio više od 7 miliona konvertibilnih maraka u opremanje struktura civilne zaštite. Dio te opreme izložen je danas, a proveden je i niz obuka za pripadnike različitih jedinica.”

Kao nastavak ovih aktivnosti, 21. i 22.9. planirana je dvodnevna obuka u saradnji s Američkom federalnom agencijom za upravljanje rizicima (FEMA), koja će obuhvatiti teoretski dio i praktične vježbe za članove štaba i medicinskog osoblja.

aktuelno.ba/Grad Tuzla

Komentari

Komentara