Apel Vladi Federacije BiH za rješavanje statusa JZU UKC Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Radna grupa Skupštine Tuzlanskog kantona, formirana s ciljem započinjanja pregovora s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine na izradi i sadržaju Ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostim osnivača nad JZU UKC Tuzla, kako bi se konačno regulisao status i nesmetano funkcionisanje i finansiranje ove veoma značajne zdravstvene ustanove, ponovo šalje zahtjev i apel Vladi Federacije BiH da se sastanu i započnu aktivnosti oko rješavanja ovog problema.
Radna grupa se u više navrata sastajala i poduzimala aktivnosti koje se baziraju na pokušajima uspostave komunikacije i saradnje sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnim ministarstvom zdravstva, kako bi se u datom roku od 6 mjeseci implementirala presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, (broj U-50/23 od 21.5.2024. godine).
Vlada Tuzlanskog kantona je odmah po zaprimanju razmatrala Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva izrađenu kao hodogram aktivnosti potrebnih za implementaciju presude Ustavnog suda i svojim zaključkom iskazala spremnost i opredijeljenost ka potpunom i neselektivnom izvršenju presude, te dala svoje primjedbe i sugestije na ponuđeni dokument. Međutim, do danas se ni Federalno ministarstvo zdravstva ni Vlada Federacije BiH nisu očitovali o dostavljenim primjedbama, koje ne mijenjaju suštinu ponuđenih aktivnosti i rokova nego samo redoslijed planiranih aktivnosti.
Stoga se zahtjev za održavanjem sastanka ponovo upućuje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, te se i ovim putem apeluje da Federalna vlast ozbiljno i odgovorno pristupi rješavanju problema koji građane Tuzlanskog kantona stavlja u nepovoljan položaj i otežava JZU UKC Tuzla normalan rad i razvoj.

Reha Centar

Radna gupa Skupštine Tuzlanskog kantona

aktuelno.ba

Komentari

Komentara