Održana 73. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

Spread the love
Rental Travel

Smanjenje čekanja i poboljšanje zdravstvenog ishoda za ultrazvučni pregled kukova kod dojenčadi i ultrazvučni pregled srca
Na danas održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona na Program dodjele bespovratnih sredstava za pružanje usluga ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi i ultrazvučnog pregleda srca. Cilj Programa je da građanima, osiguranicima obezbijedi dostupnost pružanja usluga ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi i ultrazvučnog pregleda srca, što bi rezultiralo smanjenjem vremena čekanja i poboljšanjem ukupnog zdravstvenog ishoda. Zavod je zafinansiranje ove usluge osigurao 130.000 KM čime su osigurana sredstva za ukupno 1.000 ultrazvučnih pregleda kukova kod dojenčadi i 2.500 ultrazvučnih pregleda srca, a pregledi će biti izvršeni u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona. Usluge ultrazvučnog pregleda kukova kod djece podrazumijevaju usluge prvog ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi do navršenog trećeg mjeseca života, usluge ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi do navršene godine dana života koja imaju neki od faktora rizika kao što su razvojni poremećaj kuka u porodici, urođeni deformitet vrata ili stopala, blizanačka trudnoća, prematurusi i novorođenčadi iz rizične trudnoće. S druge strane usluge ultrazvučnog pregleda srca kod odraslih podrazumijevaju se kod predoperativne pripreme, pripreme za ergo test, po preporuci onkologa/hematologa – pri obradi onkoloških pacijenata, po preporuci kardiologa kada se radi o redovnim kontrolnim pregledima ranije dijagnosticiranih srčanih oboljenja, te po preporuci interniste nadležnog doma zdravlja. Uputnice za pružanje usluge ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi u nadležnom domu zdravlja vrši specijalista pedijatar tokom prvih pregleda novorođenčeta, dok uputnice za pružanje usluge ultrazvučnog pregleda srca u nadležnom domu zdravlja izdaje  internista, te na uputnici upisuje indikaciju.

Reha Centar

Ostale odluke
Također, Vlada je odobrila iznos od 249 KM po jednom studentu mjesečno za subvencioniranje troškova ishrane i smještaja (2 obroka) studenata sa područja Tuzlanskog kantona koji tokom akademske godine borave u Studentskom centru u Sarajevu, Studentskom centru Univerziteta u Mostaru, Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru, Studentskom centru Univerziteta u Zenici i Studentskom centru Islamske zajednice u Sarajevu. Subvencioniranje navedenih troškova vrši se za period od 15. septembra ove godine do 15. jula 2025. godine. Prema raspoloživim podacima iz akademske 2023/'24. godine, u studentskim centrima u FBiH bilo je smješteno 102 studenta sa područja Tuzlanskog kantona, te je, na bazi tog broja za ove namjene u Budžetu Tuzlanskog kantona osigurano ukupno 270.000 KM.

Vlada je na današnjoj sjednici dala i saglasnost za upis jednog studenta iz Palestine na Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2024./2025. godini, te ga oslobodila troškova školarine i troškova participacije. Studentu iz Palestine omogućit će se smještaj i ishrana u Studentskom centru Tuzla u akademskoj 2024/2025. godini.

Vlada je danas Odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Za realizaciju projekta „Knjiga je moj najbolji drug“ JU MSŠ Doboj-Istok, 3.500 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Također, Vlada je usmjerila i 131.317 KM na ime kupovine sanitetskog vozila za potrebe Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Također Vlada je, u skladu sa ranije donesenim Programom manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2024. godinu, odobrila 2.500 KM Udruženju za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja „Djetelina“ na ime troškova organizacije manifestacije „Svjetski dan mentalnog zdravlja“, 5.000 KM „IMEL“ d.o.o. Lukavac na ime troškova za organizovanje i realizovanje manifestacije – poslovno-tehnička konferencija „Tech Cruise“ 2024. godine Lukavac, te 2.500 KM Pčelarskom društvu „Roj“ Srebrenik, na ime troškova organizacije i realizacije šesnaestog sajma pčelarstva i zdrave hrane „Srebrenik-2024“.

Danas je Vlada donijela odluku prema kojoj se pristupa dodjeli koncesije povodom samoinicijativne ponude privrednog društva „Mellain“ d.o.o. Tuzla za eksploataciju podzemne visokomineralizovane vode iz vlastitog bunara koji se nalazi u blizini SPK Mellain, na području grada Tuzla.
Vlada je danas dala saglasnost na Ugovor za nabavku električne energije.

Kako bi se ubrzale i pojednostavile procedure u vezi sa izgradnjom Kampusa Univerziteta u Tuzli, Vlada je danas dala prethodnu saglasnost na dopune Statuta JU Univerzitet u Tuzli. Ovim dopunama u okviru djelatnosti koje može obavljati Univerzitet u Tuzli dodate su arhitektonske djelatnosti, te je ostavljen rok za usklađivanje općih akata Univerziteta u Tuzli sa navedenom dopunom.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila da će osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade za period od oktobra do decembra 2024. godine iznositi 6,00 KM.

Danas se Vlada upoznala sa Programom mjera za otklanjanje uočenih nedostataka i nepravilnosti navedenih u Izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, te ga uputila na dalje razmatranje Skupštini Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas imenovala članove radnog tijela čiji je zadatak da pripremi materijal za Vladu i Skupštinu Tuzlanskog kantona u cilju pripreme materijala za tematsku sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona na temu prava i položaj djece i osoba s invaliditetom, kao i članove interresorne radne grupe za analizu pojave poremećaja u ponašanju i procjene mogućnosti i potrebe uspostavljanja usluge Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe imajući u vidu već postojeće raspoložive servise na području TK.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila 1.111 KM na ime sufinansiranja troškova putovanja i pratioca učenika Kešetović Mahira, koji našu državu predstavlja na Europskom prvenstvu, saobraćajno – obrazovnom takmičenju koje organizuje FIA u Parizu u Francuskoj.

Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka u Stručnoj službi Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Zbog popune pravnih praznina i preciziranja odredbi koje su neophodne za funkcionisanje ustanova osnovnog odgoja i obrazovanja danas je Vlada dala saglasnost na Odluku o dopunama Pedagoških standarada i općih normativima za osnovni odgoj i obrazovanje.

U skladu sa nedavno donesenim Programom raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Pomoć vjerskim zajednicama za 2024. godinu, Vlada je danas donijela pojedinačne odluke o odobravanju sredstava za realizaciju projekata.

Također, u skladu sa Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2024. godinu, Vlada je danas donijela odluke o odobravanju ukupno 57.020 KM JU Bosanski kulturni centar u Tuzli za nabavku planirane opreme. 

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova za prijem za prijem sedam državnih službenika i deset namještenika, u radni odnos na neodređeno vrijeme, te jednog namještenika u radni odnos na određeno vrijeme do povratka namještenika sa bolovanja, a najduže tri godine. Također data je i saglasnost Javnoj ustanovi Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona za prijem radnika, stručnog saradnika za finansijsko-knjigovodstvene poslove, u radni odnos na određeno vrijeme, na period do 6 mjeseci. Također saglasnosti su date i JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla za prijem radno okupacionog terapeuta i radnika na održavanju čistoće/spremačica na neodređeno vrijeme, te pet zaposlenika na određeno vrijeme, a najduže do 12 mjeseci na slijedeća i to na radna mjesta logoped, socijalni radnik, socijalni pedagog, radno okupacioni terapeut i domar/portir/vozač, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prijem državnih službenika stručnog savjetnika za veterinarstvo i slatkovodno ribarstvo, stručnog savjetnika za vodoprivredu i stručnog savjetnika za ekonomsko-finansijske poslove.

Komentari

Komentara