10 najprljavijih mjesta u vašem domu

Spread the love
Menprom

Ipak je kuhinja ta koja je najprljavija. Topla i vlažna mjesta plodno su tlo za razvijanje mikroba. Ovo su najprljavija mjesta u vašoj kući.

Reha Centar

1) DASKA ZA SJEČENJE

Na njoj sječete povrće, meso, ribu i još mnogo toga, a mikrobi se goste. Oko 18 odsto testiranih dasaka za sječenje na sebi je imalo koliformne bakterije, u koje spadaju i Ešerihija koli i salmonela.

Očistite je: Koristite daske napravljene od neporoznog materijala. Drvene daske trebalo bi da budu napravljene od tvrdog drveta kao što je javor. Najbolje bi bilo da imate  dvije daske i da jednu koristite samo za sječenje svježeg mesa kako biste izbjegli širenje bakterije na druge namirnice.

Uvijek ih perite deterdžentom između sječenja različitih namirnica. Drvene daske pospite solju, sirćeom ili limunovim sokom, koji će prodrijeti u proreze i očistiti ih, a zatim sperite toplom vodom i deterdžentom.

2) PREKIDAČI ZA RINGLE

Nije čudo što su prekidači za ringle jedno od 10 najprljavijih mjesta u kući, jer hrana tokom spremanja može prskati na sve strane.

Očitite ih: Skinite kvake, operite ih toplom vodom sa deterdžentom i dobro ih isperite.

3) RADNA POVRŠINA U KUHINJI

Samo se sjetite šta sve stavljate na radnu površinu: meso, neoprano povrće, kese sa namirnicama.

Očistite je: Radne površine od neporoznog i glatkog materijala imaju manje mikroba, ali bez obzira na to, perite svoju radnu površinu bar jednom dnevno topolom sapunjavom vodom.

4) IGRAČKE KUĆNIH LJUBIMACA

Ne samo da igračke kućnih ljubimaca sadrže bakterije, nego mogu biti dom i kvascu, buđi i stafilokokama – a ništa od toga nije dobro za vašeg ljubimca.

Operite ih: Nakon igre sa ljubimcem, trebalo bi uvijek da operete ruke. Gumene i plastične igračke možete oprati toplom vodom i deterdžentom jednom sedmično ili jednom na svakih nekoliko sedmica. Što se tiče igračaka od platna, njih treba da perete u mašini za veš ili u toploj vodi svakih nekoliko sedmica.

5) ZAVRTNJI SLAVINE

Kuhinjsku slavinu odvrćemo svaki put kad peremo ruke nakon spremanja nekog jela i zavrtnje dodirujemo prljavim rukama. Zavrtnji na sebi imaju koliform bakteriju, kvasac i / ili buđ.

Očistite ih: Kada čistite sudoperu, očistite i zavrtnje. Najbolje bi bilo da ih dodatno očistite i sredstvima za dezinfekciju što češće možete.

6) APARAT ZA KAFU

Bokal sigurno perete redovno, ali da li to radite i sa rezervoarem za vodu? U rezervoarima se mogu obrazovati kvasac i buđ.

Očistite ih: Voda stvara talog kada stoji i može biti pogodna za razvoj bakterija. Obrišite rezervoar za vodu papirnom maramicom prije svakog korišćenja i perite ga jednom sedmično sirćetom – ostavite ga da odstoji 30 minuta, pa isperite dok miris sirćeta ne nestane.

7) POSUDE ZA HRANU LJUBIMACA

Hrana kućnih ljubimaca često satima stoji u posudi. To može biti pogodno tlo za razvoj mikroba, što nikako nije dobro za zdravlje vašeg ljubimca.

Očistite ih: Posude za hranu ljubimaca trebalo bi prati svakog dana, ili u mašini za sudove ili toplom sapunjavom vodom.

8) ČAŠA ZA ČETKICE ZA ZUBE

Čaše četkica za zube mogu sadržati koliform bakteriju i stafilokoku.

Očistite ih: Perite ih jednom ili dva puta sedmično u mašini za sudove ili ih operite vrelom vodom i deterdžentom, a zatim obrišite maramicama za dezinfekciju.

9) SUDOPERA

Samo se sjetite šta sve stavljate u sudoperu. Osim što u njoj peremo razne namirnice i posuđe, ponekad znamo da operemo i neke druge stvari iz kuće. Nije ni čudo što skoro svaka sudopera ima koliform bakteriju.

Očistite je: Perite sudoperu jednom ili dva puta sedmično sredstvom za dezinfekciju.

10) SUNĐER ZA PRANJE SUDOVA

Najzagađenija stvar u vašoj kući je sunđer za pranje sudova. Mnogi sunđeri sadrže koliform bakteriju.

Glavni problem je to što ih koristimo za pranje svega, a rijetko kad operemo njih same, pa oni ostaju vlažni i tako postaju tlo pogodno za razvoj bakterija.

Očistite ga: Sunđer treba da perete i čistite svakodnevno. Stavite ga svakog dana na dva minuta u mikrotalasnu kako bi toplota ubila bakterije. Menjajte sunđer na svake dvije sedmice, a umjesto sunđera možete koristiti i krpu od mikrofibera. Ona je napravljena tako da pokupi prljavštinu i upije tečnost, a nakon upotrebe možete je oprati u mašini za veš.(blic)

Komentari

Komentara