10 000 građana i građanki za jedan dan potpisalo peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Menprom

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ jučer je započela kampanju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH u više od 70 bh. gradova i općina. Peticiju za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača/ica i mašina za skeniranje glasačkih listića je za 24 h potpisalo 10 000 građana i građanki.

Reha Centar

Preko 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine će do 22.12.2021. (naredna srijeda) i dalje izlaziti na ulice da dobiju podršku građana i građanki za unapređenje izbornog procesa. Listu lokacija na kojima se može potpisati građanska peticija možete preuzeti OVDJE.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da građani/ke mogu potpisati peticiju i putem online obrasca klikom na link: https://podlupom.org/peticija/

Mašine za skeniranje glasačkih listića bi spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova, a elektronska identifikacija birača bi spriječila zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje, kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu te imati rezultate izbora neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Koalicija „Pod lupom“ zahavaljuje građanima i građankama na povjerenju i dosadašnjem odzivu i poziva sve da potpišu peticiju u svojim lokalnim zajednicama ili online. Koalicija „Pod lupom“ vjeruje da samo uz istinsku podršku građana je moguće napraviti pozitivne promjene i iskorak u daljnjem razvoju društva.

Komentari

Komentara