Za osobe s viškom kilograma, nema boljeg sporta

Poznato je da nema zdravlja bez fizičke aktivnosti, ali većini nije lako odabrati odgovarajuću. Međutim, postoji sport koji podjednako odgovara osobama svih uzrasta, blagotvoran je i opušta, a ne dovodi do povreda. Riječ je, dakako, o – plivanju!

Iako se za blagodati plivanja zna od davnina, tek je u 20. st., s izgradnjom bazena, postalo masovna aktivnost. Popularnosti plivanja pridonijele su ne samo zdravstvene prednosti nego i to što je ono jedina fizička aktivnost u kojoj mogu uživati odrasli i djeca, oni koji su u top formi i oni s viškom kilograma, a osim toga dokazano je da boravak u vodi opušta i pridonosi boljoj kvaliteti sna te intelektualnim kapacitetima.

Zapravo, gotovo da ne postoji segment čovjekova duha i tijela na koje plivanje ne utječe blagotvorno. Prije svega, prilikom plivanja, tijelo se nalazi u gotovo bestežinskom stanju. Zglobovi se ne opterećuju pa je isključena mogućnost povreda iako je istodobno svaki dio tijela aktivan.

Dakle, bez velikog napora i rizika, plivanjem unaprjeđujemo i tijelo i duh, a da bismo osjetili blagodati, dovoljno je plivati svakodnevno pola sata ili nekoliko puta tjedno po sat vremena, kažu stručnjaci.

Za osobe s viškom kilograma, nema boljeg sporta – zglobovi se ne opterećuju, a za isto vrijeme potroši se dvostruko više kalorija nego hodanjem. Što je još bolje, nakon plivanja nećete biti toliko gladni jer tijekom ove aktivnosti tjelesna tempretura ne raste.

Dakle, nemate izgovor – plivajte!

aktuelno.ba

Komentari

Komentara