Trump iznenadio novinare: Uzimam hidroksiklorokin za suzbijanje koronavirusa

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da uzima hidroksiklorokin za suzbijanje koronavirusa, uprkos upozoravajućim stavovima zdravstvenih stručnjaka da je lijek nesiguran u zaštiti od virusa.

Govoreći u Bijeloj kući,  Trump je rekao novinarima da je nedavno počeo uzimati lijek hidroksiklorokin koji se koristi u terapiji protiv malarije i lupusa.

“Uzimam to otprilike sedmicu i po i još uvijek sam ovdje, još uvijek sam ovdje”, rekao je Trump, prenosi BBC.

Nema dokaza da je hidroksiklorokin djelotvoran protiv koronavirusa, a stručnjaci upozoravaju da lijek može uzrokovati srčane probleme.

Trump, 73-godišnji američki predsjednik, koji se dnevno testira na koronavirus, bio je u ponedjeljak domaćin sastanka posvećenog  ugostiteljskoj industriji i posljedicama koronavirusa u tom sektoru, kada je iznenada rekao novinarima da uzima lijek.

“Iznenadili biste se koliko ga ljudi uzima, pogotovo radnici na prvoj liniji fronta, mnogi, mnogi ga uzimaju”, rekao je novinarima.

Upitan koji su njegovi dokazi o pozitivnim koristima hidroksiklorokinina  Trump je rekao kako  dobiva puno pozitivnih poziva u vezi s tim.

aktuelno.ba / Fena

Komentari

Komentara