Počeo bazični kurs artroskopije ramena 2019.

U Hotelu Tuzla u Tuzli svečanom ceremonijom otvoren je Prvi bazični kurs artroskopije ramena sa međunarodnim učešćem. Organizatori skupa su Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla i Ortopedska klinika Valdoltra iz Slovenije. Cilj organizatora je predstaviti najnovija dostignuća u liječenju patologije ramena, te usvojiti nove smjernice u tretmanu ligamenata.
Tokom ceremonije otvaranja prisutnima se obratio direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Nešad Hotić koji je istakao da Unverzitetski klinički centar Tuzla ima viziju razvoja kroz kontinuiranu edukaciju kadra, te na godišnjem nivou organizuje oko 30 do 40 stručnih skupova koji u Tuzlu dovedu oko 10 000 zdravstvenih profesionalaca.
Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla, Alen Kamerić je istakao zadovoljstvo zbog odziva ljekara iz BiH, ali i regije, te naglasio da se procedura artroskopije ramena u UKC Tuzla samostalno sprovodi u posljednje dvije godine, te da su izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima.
Predsjednik Udruženja ortopeda i traumatologa BiH, prof. dr. Mirza Bišćević u svom obraćanju je istakao da je tema stručnog skupa jako aktuelna iz razloga što se procedura artroskopije ramena u BiH izvodi u samo određenim centrima, te da su očekivanja organizatora da će se nakon ovog skupa pristupiti uvođenju pomenute procedure i u druge centre u državi.
Prof. dr. Radoslav Marčan, direktor Ortopedske bolnice Valdoltra iz Republike Slovenije je istakao da Univerzitetski klinički centar Tuzla i Ortopedska bolnica Valdoltra imaju potpisan Memorandum o saradnji iz 2016. godine, u okviru kojeg su realizovane edukacije, usavršavanja i razmjena naučnih i stručnih iskustava u oblasti ortopedije, te da je i današnji događaj pokazatelj dobre saradnje. On je pojasnio da je artroskopija ramena minimalno invazivna procedura koja se izvodi kroz manje otvore od par milimetara, uz pomoć kamere, što predstavlja prednost u odnosu na klasičnu operaciju, a oporavak pacijenata je brži čime se značajno smanjuju troškovi bolničkog liječenja. Prema njegovim riječima, ljekari iz Tuzle su među prvima počeli sa ovim zahvatima u BiH.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara