Žrtvama genocida neće i ne mogu suditi oni koji su izvršili geonocid nad Bošnjacima

Saopštenje za javnost Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona povodom privođenja i hapšenja Nedžada Hasića

Menprom

Nakon što su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA jučer  u mjestu Tinja, opština Srebrenik, pretresli jednu lokaciju i lišili slobode Nedžada Hasića, danas je press konferenciju održala Koordinacija boračkih organizacija Tuzlanskog kantona sa koje su pozvali nadležne institucije u Bosni I Hercegovini sa posebnim naglaskom na Sud Bosne I Hercegovine, da ne dozvoli da se preživjeli Srebreničani odvode na suđenja u Bijeljinu ili Istočno Sarajevo gdje su kako ističu iz Koordinacije već osuđeni bez da im se I sudi.

Reha Centar

Podsjetimo, Hasić je zajedno sa Ahmom Harbašem i Behudinom Husićem bio akter nepravednog “bijeljinskog procesa” koji ni 25 godina od kraja agresije na BiH, nisu zbacili breme navodne krivice za ubistvo četvorice drvosječa, Srba.

Oni su, kako su ranije tvrdili, pod prisilom, batinjanjem, torturom, nakon što su 10 mjeseci bili lovina u srebreničkim šumama, potpisali poturenu izjavu da su to počinili.

Hasićev otac izjavio je još prije 15 godina da će se njegov sin predati pod uslovom da mu ne sudi nijedan sud na području RS.

U nastavku prenosimo u cjelosti saopštenje za javnost Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona.

Saopštenje za javnost

Dvadeset i pet godina nakon masovnog progona Bošnjaka i Hrvata iz sjeveroistočne Bosne i izvršenih masovnih zločina ukljujuči genocid u zoni UN u Srebrenici ponovo su velikosrpski nacionalisti navalili da unište i ovo malo sirotinje što je preživjelo. Zahtjevamo da Sud i Tužilaštvo BiH odmah poduzme mjere prema pojedincima koji montiraju razne procese i kupuju lažne svjedoke u pokušaju revizije istine i promjene istorijskih činjenica.

Svi oni za koje postoji bilo kakva sumnja da su uradili nešto protivzakonito neka svoju nevinost dokazuju na Sudu BiH.

Žrtvama genocida neće i ne mogu suditi oni koji su izvršili geonocid nad Bošnjacima i Hrvatima i danas pokušavaju kroz montirane procese oprati svoju prljavu ratnu prošlost.

Tražimo da tužilaštvo BiH odmah preuzme u svoju nadležnost sve predmete koji se odnose na Bošnjake, a da Tužilaštvo u Bijeljini radi na predmetima ratnih zločina koji su počinili pripadnici policije i vojske RS u izvršenju genocida u julu 1995.godine i teških zločina u 1992.godini i 1993.godini u srednjem Podrinju.

Spisak učesnika iz policije i vojske RS u genocidu sa potpunim podacima je preko 19.hiljada što je sasvim dovoljan broj predmeta za okružno tužilaštvo.

Do sada je Tužilaštvo u Bijeljini otvorilo na desetine predmeta protiv Bošnjaka a niti jedan predmet protiv organizatora i izvršioca genocida, a to je političko i crkveno rukovodstvo u  RS i pripadnici policije vojske RS.

Tražimo od Suda BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića i gospodina Željka Komšića, da zaštite bošnjački narod koji se vratio u RS.

Stop, nepravdi i velikosrpskoj agresiji na žrtve genocida.

R.T.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara