Zašto šutite, zar palestinska djeca nisu djeca!?

Menprom

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas kako su “priče o palestinskom raketiranju izraelske teritorije samo igra, jer je jasno da ginu samo Palestinci, a na sceni je novi krstaški savez što je pogrešan put”, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

“Iz Palestine se, prema tim pričama, tako lansiraju rakete na Izrael. Te rakete su presretnute u zraku i najednom ne čine nikakvu štetu. Kako je to moguće? Sve je to igra. Nisu iskreni i na sceni je novi krstaški savez, a to je pogrešan put. Poručujem Zapadu da je takav pristup pogrešan i vjerujem da će isti taj pristup sutra i vas potopiti”, rekao je Erdogan, obraćajući se na predizbornom mitingu u Bursi.

Turski premijer je istakao kako su napadi na Palestinu pokrenuti baš u svetom mjesecu muslimana, ramazanu.

“Država terora, Izrael danima bombarduje Gazu. Zatim je pokrenuta kopnena ofanziva, ali na ljudsku dramu na Bliskom istoku svijet ćuti. Pasivne su nažalost i islamske zemlje. Nekima smeta kada mi pominjemo Palestinu, ali pasivni biti nećemo, ćutati nećemo”, poručio je.

On je oštro kritikovao izjave nekih lidera koji brane stav da Izrael ima pravo da se brani, rekavši da prvo treba pojasniti od čega ili od koga se to brane kada su na spiskovima poginulih samo Palestinci.

Erdogan je uputio poruke Evropskoj uniji (EU) i Ujedinjenim nacijama (UN).

“Zašto Evropska unija i UN ćute? Pa ćutali ste na dešavanja u Egiptu i Siriji. U Palestini umire ljudsko dostojanstvo, zašto ćutite? Koliko planirate još biti pasivni? Zar palestinska djeca nisu djeca!? Jeste li vidjeli da je izraelsla parlamentarka poručila kako sve palestinske majke trebaju umrijeti? Jeste li vidjeli ijednu reakciju organizacija za zaštitu ljudskih prava s tim u vezi? Iako čitav svijet mirno posmatra dešavanja u Palestini mi nećemo. Čak i ako islamske zemlje okrenu leđa Palestini, mi to nikad nećemo učiniti”, poručio je turski premijer. (anadolija)

Reha Centar

Komentari

Komentara