Zajedni─Źki anga┼żman za humanije zbrinjavanje migranata

Situacija u vezi sa migrantima koji se privremeno nalaze u Tuzli bila je tema dana┼ínjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovi─ça sa predstavnicima Koordinacione grupe za pitanja migranata. Ovu grupu ─Źini tridesetak 30 organizacija civilnog dru┼ítva, prvenstveno iz na┼íeg kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine, koje se bave humanitarnim aspektima koji prate migrantsku situaciju.

Nakon ┼íto su saslu┼íali predstavnike Koordinacionog tijela, premijer je predlo┼żio da Vlada Tuzlanskog kantona u narednom periodu poku┼ía izna─çi mogu─çnosti da se pove─ça iznos sredstava neophodnih za finansiranje pripreme obroka za migrante, a koje distribuiraju Merhamet i EMMAUS. Tako─Ĺer, putem resornog ministarstva Vlada ─çe apelirati na apoteke da poja─Źaju nadzor nad izdavanjem psiho ÔÇô farmatika, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak ─çe nastojati da putem centara za socijalni rad i drugih nadle┼żnih slu┼żbi osigura kvalitetnije zbrinjavanje maloljetnih migranata, kao i zanavljanje protokola sa Ministarstvom sigurnosti BiH a u vezi sa kvalitetnijim postupanjem i zbrinjavanjem ranjivih kategorija.

Premijer je predstavnike Grupe upoznao sa informacijama i aktivnostima koje je Vlada do sada provodila na ovom planu, te inicijativama koje su podno┼íene, te izrazio spremnost da se i aktivnije uklju─Źi u rje┼íavanje ovog problema.

ÔÇ×Ovo ┼íto trenutno imamo na┼żalost u Tuzli je na┼ía sramota. Vlada Tuzlanskog kantona je ve─ç nekoliko puta poku┼íavala dati svoj doprinos u zbrinjavanju migranata, te smo i dalje spremni pomo─çi, ali nam je neophodna aktivnost i ┼żelja i drugih nivoa vlasti da bi smo mogli polu─Źiti odre─Ĺene konkretne rezultateÔÇť, rekao je premijer Tulumovi─ç.

Predstavnici udru┼żenja danas su premijera i ministre unutra┼ínjih poslova i rada, socijalne politike i povratka Sulejmana Brki─ça i Admira Hrustanovi─ça, upoznali i sa problemima s kojima se susre─çu u svom radu, te prezentirali aktivnosti koje su do sada, kao grupa, ali i pojedina─Źno organizacije poduzimali i koje poduzimaju kako bi migrantima omogu─çili ┼íto humaniji prihvat i zbrinuli ih prije nego ┼íto migranti nastave svoj put dalje.

Kako je istaknuto, s ciljem razmjene informacija i bolje me─Ĺusobne koordinacije, do sada su odr┼żavani i redovni sastanci ove koordinacione grupe, ali se i pored upu─çenih poziva niko od predstavnika lokalnih zajednica nije uklju─Źio. Obzirom da do sada predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona nisu ni bili pozivani, danas je dogovoreno da narednom sastanku prisustvuju i predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, kako bi se a┼żurnije razmijenile informacije i planirale zajedni─Źke aktivnosti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara