Više od 100 filmova na ovogodišnjem Tuzla Film Festivalu

Menprom

Dokumentarni film „Sloboda“ koji je rađen u produkciji RSD Sloboda, Magic Factory i Eventus, otvorit će 9. Tuzla Film Festival koji će ove godine zbog epidemiološke situacije vezane za virus Covid 19 i sigurnosti građana biti održan u online formatu i to u periodu od 16. do 20. oktobra 2020. godine.

Rental Travel

U povodu početka Festivala danas je u Narodnom pozorištu Tuzla održana presS konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Festivala, te uručene nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagradu za nesebičan doprinos razvoju umjetnosti u Tuzli dobio je Zdravko Novak,  a „Vilu“ za doprinos razvoju kinematografije u Bosni i Hercegovini  dobio je Mirvad Kurić.

Nagradu je još dobio i Mustafa Mustafić za doprinos razvoju južnoslavenskog filma.

„U posljednjih desetak godina sam prestao da brojim priznanja ali kada dobijete jedno ovakvo za razvoj cjelokupne kinematografije u BiH i priznanje svih ljudi vezanih za film naravno da inponuje i raduje“- kazao je ovom prilikom dobitnik “Vile“ Mirvad Kurić.

“Imali smo preko 800 nominacija a žiri je izabrao 102 filma u svim kategorijama koji će se naći na ovogodišnjem Festivalu koji je internacionalnog karaktera i na kojem će učešće uzeti filmski djelatnici iz preko 15 zemalja svijeta. Uspjeli smo održati Festival i u ovo teško vrijeme i to je velika pobjeda filmske umjetnosti ne samo u Tuzli već i u cijeloj BiH”- kazao je između ostalog direktor Festivala Boris Balta.

„Ovogodišnji deveti po redu TFF je internacionalnog karaktera i biće održan u online izdanju zbog Na online stranici VIDEO koja će biti aktivna od 16. do 20. oktobra publika će imati priliku da pogleda oko 100 filmova u pet kategorija: Dugi igrani, Dokumentarni, Kratki, Animirani, Future Generation Short Films, a za najmlađe je pripremnjen program Kids kategorija – Kids Tuzla Film Festival, saopćeno je na današnjoj press konferenciji za medije.

Putem ove platforme pored filmova gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim sadržajima, kao što su predavanja i razgovori sa filmskim radnicima. Također, pored master classova koje će držati stručnjaci iz filmske industrije za ograničeni broj učesnika bit će organizovane i “Zoom konferencije” koje će biti dostupne većem broju zainteresiranih profesionalaca koji žele da saznaju sve novine vezane za film, produkciju, distribuciju i slično.

Svečano otvaranje Festivala moći će se  pratiti 16. oktobra online i putem gradskog javnog servisa RTV7 od 20 sati, najavili su iz Tuzla Film Festivala.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara