UNTZ: Predavanje na temu “Zagonetka proboja gama-zračenja”

Spread the love
Menprom

Prof.dr. Remo Ruffini, direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet) iz Pescare u Italiji i profesor Univerziteta u Rimu “La Sapienza”, u ponedjeljak 27.11.2017. godine u 12.oo sati u Amfiteatru A2 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održat će  predavanje naslovljeno: “Zagonetka proboja gama-zračenja GRB 090510, GRB 130603B i GRB 170817A”..

Reha Centar

U okviru predavanja, Prof. Ruffini će po prvi puta prezentovati rad prihvaćen danas (24.11.2017. godine) u The Astrophysical Journal naslovljen “Early X-ray Flares in GRBs” koji se tiče analize faze ranih rendgenskih baklji u GRB naknadnom sjaju baklji (“flare-plateau-afterglow”) – FPA – koje su otkrivene nedavno od strane Swift-XRT rengenskog teleskopa.

Ovaj rezultat promijenit će fundamentalno četrdesetogodišnje razumijevanje proboja gama-zračenja, nakon skoro godinu dana provjeravanja svih podataka iznesenih u radu. Univerzitet u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet su počastvovani da će ovakvo otkriće svjetskog nivoa biti po prvi puta na svijetu prezentovano na našem Univerzitetu.

Prof. Dr Remo Ruffini, jedan je od začetnika teorije crnih rupa, te osnivač Marcel Grossmann konferencija, zajedno sa Mohammedom Abdus Salamom, te postdoktorski student Johna Archibalda Wheelera na Institute of Advaced Studies u Princetonu. Suradnik je desetina vrhunskih naučnika širom svijeta, a jedan od njih je i Stephen Hawking.

aktuelno.ba / UNTZ

 

Komentari

Komentara