UNDP i Fond za zaštitu okoliša FBiH ukazali na važnost pametne upotrebe energije

Spread the love
Menprom

U okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji UNDP u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske provodi na području Bosne i Hercegovine u Tuzli je održan edukativno-zabavni događaj na temu efikasnijeg korištenja energije, smanjenja potrošnje i uštede troškova.

Reha Centar

Ovaj događaj koji je edukativno-zabavnog karaktera ima za cilj informisati što veći broj građana, prvenstveno mladih o važnosti pametnog korištenja energije za cijelu planetu. Tokom događaja svi prisutni su dobili savjete i edukativne brošure na ovu temu, dok su najmlađi kroz kviz znanja odgovarali na pitanja o energiji, a najbolji odgovori bili su nagrađivani poklonima.

lajk za energiju

”Ušteda energije i njeno efikasnije korištenje, ne samo da utiče na smanjenje troškova za pojedinca, već su od krucijalnog značaja za cijelu planetu. Upravo iz tih razloga, javnosti je važno poslati jasnu poruku uz konkretne savjete što mogu sami učiniti u svom okruženju već danas, jer će to u budućnosti biti prepoznato kao prekretnica prema održivom razvoju. Na taj način osiguravamo našoj djeci sigurnu budućnost.” – kazala je koordinatorica za odnose s javnošću u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH Nedžla Buljina.

Osim Tuzle, slične aktivnosti će biti organizovane i u Doboju čime će biti završena serija edukativno-zabavnih događaja koji su održani širom BiH, odnosno u gradovima Banja Luka, Goražde, Livno, Mostar, Trebinje, Široki Brijeg, Prijedor, Zenica, Sarajevo, Orašje i Bijeljina.

”Informisanje i edukacija građana je polazna tačka ka ostvarenju cilja za očuvanje prirode i prirodnih resursa. Prekomjerno i bespotrebno eksploatisanje energetskih izvora predstavlja veliki problem za cijelu planetu. Ovaj problem, a koji se tiče svih nas, jedino se može riješiti podizanjem svijesti i edukacijom građana o važnosti pametnije upotrebe energije. Ovi događaji su potvrdili da su mladi ipak zainteresovani za očuvanje zdravog okoliša, te su pokazali zavidno znanje o ovoj temi, što je veoma važno za bolju i sigurniju budućnost.” – kazao je voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić.

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.undp.ba kao i na facebook stranici namijenjenoj mlađoj populaciji www.facebook.com/Profesor.Atom

 

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara