U Tuzli promovisana knjiga „Tunjo – Razgovori s Muhamedom Filipovićem“

Transturist Tuzla

Knjiga „Tunjo – Razgovori s Muhamedom Filipovićem“, sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona doživjela i svoju tuzlansku promociju.

Rental Travel

O šestoj knjizi  Ruždije Adžovića, novinara, publiciste i književnika, koja je rezultat je njegovih višemjesečnih namjenskih razgovora s akademikom Muhamedom Filipovićem, govorio je novinar, publicista i reditelj Jasmin Duraković, koji je i recezent ove knjige. On je stakao da je ovo književno djelo kompletna epoha iz pozicije akademskog profesora, učesnika u javnom, političkom, akademskom, kulturnom životu i čovjeka koji je decenijama bio u fokusu drugih učesnika javnog života i kroz pohvale i kroz kritike stavova koje je zastupao, te da do knjiga sadrži do sada nepoznate detalje koji govore o njegovom životu i događajima čiji je bio sudionik.

Knjiga kao svojevrsna ispovijest profesora Muhameda Filipovića, koji je prije smrti uradio autorizaciju ovog djela, bitno je svjedočanstvo o velikim događajima i ljudima ovog prostora a koje će vjerovatno izazvati određene polemike.

-Uradio sam knjigu sa Novakom Kilibardom, poznatim crnogorskim književnikom, koja je u sličnoj formi kao i ova. Knjiga se svidjela profesoru Filipoviću, što me ohrabrilo da mu predložim da na isti način zabilježim razgovore sa njim. Razgovori su trajali četiri mjeseca, dok je knjiga nastajala godinu dana. Ova knjiga mi je jako bitna i drago mi je je dospjela u ruke dobrog izdavača i da se već sada dobro prodaje – istakao je Ruždija Adžović.

Ruždija Adžović (1962, Podgorica) novinar je, publicista i književnik. U Sarajevu je završio Fakultet političkih nauka – Odsjek žurnalistika. Radio je za više medija, te bio urednik u Dnevnom avazu i magazinu Banke. Autor je nekoliko knjiga, između ostalih romana Ogrlica iz Šanliurfe, objavljenog u četiri izdanja i prevedenog na turski, te knjige razgovora Kilibarda – Sarajevski dani. Zastupljen je u brojnim proznim antologijama. Ruždija Adžović je i muzičar i muzički stvaralac, a bavi se i slikarstvom.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona sinoć održanom promocijom je otvorio manifestaciju “Oktobar – mjesec knjige”, događaja počinje upravo sa promocijom knjige Tunjo – Razgovori s Muhamedom Filipovićem. U kviru te manifestacije već u subotu 9. oktobra u BKC TK će biti promovisana knjiga „Imancipacija“, autorice Hanke Vlahovljak, 14.10 je termin promocije knjige „Deset mitova o Izraelu“, koju je napisao izraelski historičar Ilan Pape a na bosanski jezik preveo Resul Mehmedović. Knjiga Ilijaza Dudića „Izgubljeni sin“ bit će promovisana 19.10, a BKC TK je 28. 10. planirao organizaciju okruglog stola/panel diskusije sa temom aktuelnog trenutka knjige i izdavaštva u Bosni i Hercegovini, a o čemu će javnost blagovremeno biti obaviještena.

aktuelno.ba / JU BKC TK

Komentari

Komentara