U školama u Tuzlanskom kantonu počela školska 2022/23. godina

Menprom

Školskim zvonom i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u školama u Tuzlanskom kantonu danas je počela školska 2022/23.godina. Tim povodom osnovne škole „Kreka“ u Tuzli i „Lukavac Grad“ u Lukavcu posjetili su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK Midhat Čaušević.

Reha Centar

Ovom prilikom uputili su želje za uspješno školovanje, dobro zdravlje, dobru saradnju sa nastavnicima, kako prvačićima koji su prvi put sjeli u školske klupe, tako i djeci svih uzrasta koji su započeli nove nivoe obrazovanja u ovoj školskoj godini. Ove godine osnovnih škola pohađa oko 34.000 učenika, a njih oko 14.000 pohađa srednje obrazovanje.

„Intoniranjem himne, uz obavezno isticanje državne zastave na školskim objektima, te državnog grba u učionicama, želimo jačati osjećaj ljubavi prema našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini. To je ljubav koju moramo gajiti od najmlađih pokoljenja“ rekao je ovom prilikom ministar Omerović.

Također predstavnici Vlade danas su posebno istaknuli da Vlada Tuzlanskog kantona obrazovanje, i ulaganje u oblast obrazovanja ne vidi kao trošak nego kao dugoročnu investiciju.

„Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine značajna sredstva usmjerila u oblast obrazovanja. Obrazovanje je temelj našeg društva i zbog toga smo, osim kapitalnih investicija u vrijednosti oko 5 miliona  KM, kojima ćemo znatno unaprijediti školsku infrastrukturu i uslove za školovanje, za sve učenike od  prvog do devetog razreda osnovnih škola smo osigurali besplatne udžbenike. Imajući u vidu ekonomsku situaciju i evidentna poskupljenja ovim ćemo barem malo olakšati roditeljima otpremu učenika u novu školsku godinu“, kazao je premijer Halilagić, dodajući da je Vlada osigurala i sredstva za povećanje plaća uposlenicima u školama, te da bi to trebao biti dodatni motiv da se više posvete svom poslu i obrazovanju.

„Također treba istaknuti i da smo osigurali dodatnih 8 miliona KM za rekonstrukciju i mjere energijske efikasnosti u 5 školskih objekata, od čega 4 u Tuzli i jedne škole u Kalesiji“, kazao je premijer Halilagić dodajući da se, uključujući ova sredstva, ukupna investicija u školsku infrastrukturu kreće oko rekordnih 13 miliona KM.

„Jučer smo objavili i konkurse za stipendiranje nadarenih učenika i studenata. To je naš projekat kojim želimo dodatno vrednovati, trud, rad, zalaganje i rezultate koji se takvim odnosom prema školovanju i obrazovanju postižu. To je stimulans za sve učenike i studente da budu bolji, da ostvaruju bolje rezultati, a ti rezultati sigurno neće ostati neprimjećeni“, zaključio je premijer Halilagić.

Današnja posjeta ujedno je bila i prilika da direktori škola upoznaju delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona sa radom i funkcionisanjem ovih ustanova, pri čemu su zajedno obišli učionice i prostore u objektima.

 

Na kraju današnjeg obilaska škola premijer i ministar su ponovno istaknuli svoje opredjeljenje da podrže sve projekte razvoja i unaprjeđenja obrazovanja na području našeg kantona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara