U naselju Kazani u Srebrenici otkrivena nova grobnica

U naselju Kazani u Srebrenici otkrivena je grobnica iz koje su ekshumirana tijela najmanje dvije osobe, potvrdila je Emza Fazlić, potparol Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim u julu 1995. godine.

“Na lokalitetu Kazani, općina Srebrenica, jučer su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe. Pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u julu 1995. godine. Posmrtni ostaci pronađeni su ispod lokalnog mezarja, odnosno između puta i rijeke, i to u otpadu raznog materijala od kuća”, rekla je Fazlić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe, istražitelji su na ovom lokalitetu radili 2004. godine, ali tada nisu ništa pronašli.

“Naknadno je dovezen taj otpad u kojem su pronađeni posmrtni ostaci. Oni su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, gdje će uslijediti izuzimanje koštanih uzoraka, a radi DNK analize na osnovu koje će se utvrditi identitet žrtava”, rekla je Fazlić.

Ekshumacija je obavljena pod rukovodstvom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Iskopavanje u naselju Kazani koje se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, nastavljeno je i danas.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

aktuelno.ba

Komentari

Komentara