U Kazahstanu dan žalosti

Rental Travel

 U Kazahstanu je proglašen Dan žalosti zbog poginulih u događajima koji su počeli nakon poskupljenja goriva, a koji su prerasli u sukobe širom zemlje.

Reha Centar

Na Dan žalosti, zastave su spuštene na pola koplja na svim državnim institucijama i predstavništvima zemlje u inostranstvu. Nema zabavnih programa na televizijskim kanalima i u radijskim emisijama.

Kazahstanski glavni muftija Naurizbay Haci Taganuly proučio je molitvu za snage sigurnosti i civile koji su smrtno stradali u nedavnim događajima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo unutarnjih poslova Kazahstana saopćilo je da je u incidentima poginulo 26 osoba, uključujući 18 pripadnika sigurnosnih snaga.

Protesti u Kazahstanu su počeli na zapadu 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja. Potom je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev proglasio vanredno stanje u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.

Tokajev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao “teroristima”, optužujući ih za nastavak nasilja.

Fena

Komentari

Komentara