U četvrtak, 1.9. počinju 21. Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“

Menprom

Od 1. do 3. septembra 2022. godine, u Tuzli će biti održani 21. Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“. Književni susreti Cum grano salis osnovani su 2001. godine  kada je i ustanovljena nagrada „Meša Selimović, koja se u okviru Književnih susreta dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.  

Reha Centar

Književni susreti počinju otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, „Jedan dan u mojoj kasabi“. Programom  su planirane promocije romana koji su ušli u uži izbor za Nagradu Meša Selimović, te promocije drugih književnih djela i izložbi. Tradicionalno, Književni susreti se završavaju svečanom dodjelom Nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2021. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koja će se održati u subotu, 3.9. u 21.00 sat u Narodnom pozorištu Tuzla.

Na press konferenciji, održanoj u srijedu, 31.8. u Gradskoj upravi Tuzle, govorili su gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu i Emir Imamović Pirke, književnik i novinar.

 ˝Poslije više od dvije decenije mogu slobodno da kažem da sam ponosan na Književne susrete „Cum grano salis“ i nagradu „Meša Selimović“. Drago mi je da je Tuzla vlasnik najveće i najpoštovanije nagrade za roman na Zapadnom Balkanu. To je pokazalo vrijeme. Književni susreti su nastali iz naše želje da ukažemo poštovanje knjizi, talentu, romanu, piscima, ali i da doprinesemo boljem imidžu Tuzle. Jer, Tuzla je takav imidž zaslužila. Iz Tuzle je autor najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi, Muhamed Hevai Uskufi, isto tako njegov i vršnjak, Stjepan Matijević. Iz Tuzle je Meša Selimović, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća. Iz Tuzle je veliki romanopisac Derviš Sušić. Ovi susreti i nagrada predstavljaju vrijednosti Tuzle, Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

 

Naglasio je da se mora povećati ulaganje u umjetnost i nauku. ˝Svi su čuli za Goethe-a, a da li iko zna ko je bio premijer ili ministar u njegovo vrijeme. Sa ovom nagradom mi potenciramo prave i istinske vrijednosti koje traju i ostaju. Vrijednosti koje su iznad dnevno-političkih događaja˝, rekao je Imamović.

Književni susreti počinju u četvrtak, 1.9.2022. u 11.00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, „Jedan dan u mojoj kasabi“. Istog dana, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, biće održane promocije dva nominovana romana,  „Okretište“, Damira Karakaša (13.00 sati) i „Horror vacui“, Staše Aras (u 18.30 sati), a u 20.00 sati književnik i publicista Dragan Bursać će promovirati svoju knjigu  „Čekajući Dylan Doga u Srebrenici“.

O programu Književnih susreta govorila je Asja Redžić, te podsjetila: „Selektor za Bosnu i Hercegovinu, Hadžem Hajdarević, selektorica za Hrvatsku, Đurđica Štilić, selektorica za Srbiju, Mirjana Đurđević i selektor za Crnu Goru, Aleksandar Radoman, predložili su ukupno 16 romana, a žiri u sastavu Semezdin Mehmedinović, predsjednik, i članovi Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić i Faruk Šehić je odabrao pet romana u uži izbor: „Pogovor“, Davida Albaharija iz Srbije, „Horror vacui“, Staše Aras iz Hrvatske, „Sampas“, Ilije Đurovića, autora iz Crne Gore, „Okretište“, Damira Karakaša iz Hrvatske i roman „Ja sam“ bosanskohercegovačkog pisca Damira Uzunovića.

Tradicionalno, Književni susreti se završavaju svečanom dodjelom nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2021. godini, koja će se održati u subotu, 3.9. u 21.00 sat u Narodnom pozorištu Tuzla˝, kazala Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle.

Književnik Emir Imamović, ujedno i voditelj promocija na Književnim susretima, govorio je o Književnim susretima, romanima i autorima:  ˝Danas pisac koji je iz Bosne i Hercegovine može dobiti književnu nagradu u Zagrebu, ali pod uslovom da je roman imao objavu u Hrvatskoj. Tuzla je jedino mjesto i toponim u regiji gdje je zbilja važno samo dvoje. Da je knjiga objavljena na jednom od četiri jezika i da je objavljena u određenom vremenskom periodu. Svi drugi geografski, politički i drugi elemmenti se ne računaju. Ovdje se Nagrada dodjeljuje isključivo za najbolji roman. Zanimljivo je jako kako je žiri ove godine odabrao pet romana, za koja mogu reći da su četiri slična, ali kako bi kazao Abudalah Sidran, a ni nalik. Od toga je samo jedan roman, Davida Albaharija, osim što predstavlja eksperiment u proznoj formi i fikcijski roman. Svi ostali romani su autofikcijski, a moglo bi se reći i autobiografski. To je ona crvena nit koja povezuje Uzunovića, Karakaša, Stašu Aras i Iliju Đurovića˝, istakao je književnik i novinar, Emir Imamović i dodao: ˝Ovo su sve duboko intimni romani  kojih se, kako je govorio Danilo Kiš, „vozovi istorije ne tiču“. Ne tiču ih se zato jer je ta metafora glupa. Književnost nije dnevno aktualna, niti joj je to posao. Književnost se piše da traje˝.

Ulaz na sve promocije i svečanu dodjelu nagrade Meša Selimovižć je slobodan.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara