Tuzlanska policija dobila smjernice za postupanje kod porodičnog nasilja VIDEO

Menprom

 Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uručeno je 1.600 primjeraka Smjernica za postupanje policijskih službenika u slučajevima porodičnog nasilja.

Reha Centar

Smjernice su pripremili Uprava policije MUPTK-a i Udruženje ”Vive žene”, u okviru Kampanja ”Čuješ, vidiš, znaš – reaguj”.

Smjernice su pripremljene na osnovu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji, za osobe koje vrše nasilje, predviđa šest zaštitnih mjera: udaljenje iz stana ili kuće i zabranu vraćanja u taj prostor, zabranu približavanja žrtvi nasilja, zabranu uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju, obavezan psihosocijalni tretman, obavezno liječenje od ovisnosti i privremeno lišenje slobode i zadržavanje.

Glasnogovornica MUP-a TK-a Amra Kapidžić je navela da kampanja stavlja u fokus policijskog službenika.

 

Kampanju ”Čuješ, vidiš, znaš – reaguj” u okviru Projekta ”Prevencija i sprečavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona” realizuju Udruženje Vive Žene i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kao dio regionalnog projekta ”Sprovođenje normi, mjenjanje stavova” koji finansira Evropska unija, a provodi organizacija UN Women.

Fena

Komentari

Komentara