Tuzla: Upriličen prijem za ambasadora Velike Britanije u BiH

U četvrtak, 8.8.2019. godine, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i predsjedavajući Gradskog vijeća, Aleksandar Vujadinović, upriličili su prijem  za Matthew Fielda, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Na sastanku u Gradskoj upravi razgovaralo se o dosadašnjoj uspješnoj saradnji Ambasade i Grada, njenom nastavku u budućnosti, te o ekonomskim i političkim temama, a jedna od tema bila je i odlazak mladih iz BiH.

“Zadovoljstvo mi je da sam imao čast razgovarati  sa ambasadorom Velike Britanije i drago mi je da nam ovo nije prvi susret, jer smo se susreli u Sarajevu u dva navrata. Važno nam je da imamo razumijevanje ambasade velike sile Velike Britanije i da to razumijevanje imamo u kontinuitetu. Posebno smo razgovarali o problemima odlaska mladih, o ekonomskim problemima, pa i nekim političkim problemima u BiH, kako bi se kvalitet života građana poboljšao i spriječio odlazak mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo o ekologiji, razvoju ekonomije i o nekim firmama iz Velike Britanije koje su već prisutne ovdje u Tuzli. Ja sam posebno potencirao problem legislative koja se pojavljuje  kada neko na Federalnom nivou donese zakon koji  “veže ruke” razvoju gradova i općina. Mislio sam konkretno na Zakon o stvarnim pravima, a razgovarali smo i o različitim infrastrukturnim projektima. Ovo je bio naš prvi zvanični sastanak gdje smo se dogovorili da pripremimo dnevni red za naredni sastanak”, kazao je gradonačelnik Imamović.


Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, imenovan je za ambasadora u BiH 2018. godine.


“Zadovoljstvo mi je danas sastati se sa gradonačelnikom, Jasminom Imamovićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća, Aleksandrom Vujadinovićem. Razgovarali smo o radu Gradske uprave  i prioritetima zajednice. Lokalni nivoi vlasti su važna instanca, jer su često prvi kontakt građana i njihovih izabranih predstavnika. Sa Gradom Tuzla smo do sada uspješno sarađivali na raznim projektima i radujem se nastavku te saradnje. Čuo sam mnogo dobrih ideja i mogu reći da se definitivno uskoro vraćam u Tuzlu”, kazao je ambasador Field.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara