Tužioci za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, na OSCEovom sastanku u Mostaru

Spread the love
Menprom

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini bila je danas domaćin sastanka kantonalnih i okružnih tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, na temu pravne kvalifikacije prisilnog nestanka i primjene materijalnog prava u manje složenim predmetima ratnih zločina.

Reha Centar

Sastanak je okupio tužioce iz Mostara, Trebinja, Banjaluke, Tuzle i Bihaća, kao i predstavnike Vrhovnog suda Federacije BiH i Republičkog tužilaštva Republike Srpske. Učesnici su analizirali presude i optužnice koje su uključivale optužbe za prisilni nestanak, koji podrazumijeva zadržavanje osoba bez službenog znanja države ili druge političke organizacije, na duži vremenski period, sa ciljem njihovog stavljanja izvan zaštite zakona.

 Također su razmotrili zaključke sa prethodnog sastanka održanog u Tesliću, na kojem je bilo riječi o dosljednoj primjeni principa „ne bis in idem“ u predmetima ratnih zločina, prema kojem se jednoj osobi ne može suditi dva puta za isto krivično djelo.

 „Tema današnjeg sastanka će poslužiti kao osnov za daljnje diskusije i smjernice praktičarima u budućim sličnim predmetima, kako bi se dodatno unaprijedila efikasnost procesuiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini“,  istakao je šef terenskog ureda Mostar Misije OSCE-a u BiH, Doron Frishman.

 Sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH, Božidarka Dodik, razlog pojave teškoća u procesuiranju predmeta ratnih zločina sa elementima prisilnog nestanka pripisala je nedostatku zakonske regulative i neujednačenoj sudskoj praksi. „Efikasan način za pronalaženje najboljih rješenja koja mogu doprinijeti kvalitetnijoj i ujednačenijoj sudskoj praksi u procesuiranju ove vrste predmeta, upravo su stavovi i zaključci doneseni kao plod diskusije na ovakvim skupovima“, istakla je Dodik.

 Šefica Odjela za ratne zločine pri Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru, Vesna Pranjić je naglasila: “Vrlo je važno da se rad na predmetima ratnih zločina ne usporava zbog neusklađene prakse pravosudnih institucija. Zaključci doneseni nakon  razmjene mišljenja i iskustava između praktičara, su od iznimne važnosti za ujednačeniju primjenu zakona.“

 Ovaj sastanak je jedna od aktivnosti koje provodi Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u cilju smanjenja broja preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina, ispravnog kvalifikovanja takvih djela i efikasnog procesuiranja predmeta, u skladu sa strateškim ciljevima istaknutim u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina i međunarodnim standardima.

aktuelno.ba – OSCE

 

Komentari

Komentara

Posted In: