Trampova “politika nulte tolerancije” prema migrantima na granici s Meksikom dovela je do razdvajanja više od 2.000 djece od roditelja

Stotine hiljada demonstranata izašle su na ulice širom SAD, u znak protesta zbog razdvajanja dece od roditelja imigranata na američko-meksičkoj granici, zahtijevajući od administracije predsjednika Donalda Trampa (Trump) da u najkraćem roku omogući ponovno spajanje imigrantskih porodica.

Kako prenosi RSE, više od 700 marševa održano je juče u gradovima prijateljski nastrojenim prema migrantima, kao što su Los Anđeles (Los Angeles) i Njujork (New York), ali i u konzervativnoj Apalačiji i Vajomingu (Wyoming).

Okupili su se i u teksaškom gradu Mekalenu u blizini centra u kojem se djeca migranti drže u kavezima, kao i kod Trampovog odmarališta u Bedminsteru u saveznoj državi Nju Džersi (New Jersey), gdje predsjednik SAD provodi vikend.

Obučeni u bijelo, s pesnicama podignutim u vis, nosili su transparente “Nećemo više djecu u kavezima” i “Šta je sljedeće? Koncentracioni logori?”.

Trampova “politika nulte tolerancije” prema migrantima na granici s Meksikom dovela je od sredine aprila do razdvajanja više od 2.000 djece od roditelja koji su ilegalno pokušali da uđu u SAD, uglavnom bježeći od nasilja, progona i teške ekonomske situacije u svojim zemljama.

Našavši se na meti žestokih kritika iz zemlje i inostranstva, Tramp je odustao od daljeg razdvajanja migrantskih porodica, a demonstranti su juče zahtijevali od vlade da brzo ujedini razdvojene porodice.

Foto: Guardian

aktuelno.ba/ bhrt.ba

Komentari

Komentara