Svečano otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo” posvećen kultnom istoimenom filmu rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca

Rental Travel

Muzej “Valter brani Sarajevo” posvećen kultnom istoimenom filmu rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca svečano je otvoren danas, na Dan Grada Sarajeva, a najavljen je kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Reha Centar

Ta muzejska institucija na više od 100 metara kvadratnih prostora posjetiocima, između ostalog, nudi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu.

To su naveli generalni direktor JP Filmski centar Sarajevo Jasmin Duraković, predsjednik Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Nermin Muzur i scenograf postavke Muzeja Osman Arslanagić, koji su ukazali na važnost arhiviranja i čuvanja bh. filmskog blaga, a koje može biti predočeno posjetiocima, turistima Sarajeva.

Za otvorenje Muzeja JP Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS.

“Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu ‘mrtva kulturna baština’, to nije tačno, ova institucija je važan identitet zajednice, ali može da ima i svoju upotrebnu vrijednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu”, naglasio je Duraković.

Među planovima za razvoj muzeja je i turistička tura ‘Valter brani Sarajevo’ u kojoj će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

Sarajevo je atraktivna turistička destinacija, a kako navodi Nermin Muzur, najveći broj turista je iz Azije. Zabilježena je posebno velika posjeta turista iz Narodne Republike Kine – oko 30.000 prošle godine, a već u prva dva mjeseca ove godine zabilježen je rast broja turista za 20 posto.

“Po otvorenju Muzeja planiramo mnoge aktivnosti kako bi ova muzejska institucija bila jedan od najboljih turističkih proizvoda u Sarajevu”, kazao je Muzur, dodavši da je zato neophodna dobra saradnja sa svim kulturno-historijskim institucijama.

Najavio je da će uskoro okupiti predstavnike svjetskih avio kompanija i tour operatera sa kineskog tržišta kojima će približiti kulturno-historijsko bogatstvo Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Muzej ne bi bio otvoren bez legendarnog reditelja filma Hajrudina Šibe Krvavca i ljudi koji su sa njim radili na filmu “Valter brani Sarajevo“, a za Osmana Arslanagića i bh. skulptoricu Lejlu Ćehajić bila je čast raditi postavku tom velikanu bh. umjetnosti i njegovom kultnom filmu. U 120 kvadrata ugradili su dio enterijerne scene, a eksterijernu scenu posjetitelji mogu vidjeti na filmskom platnu.

Tokom aprila Muzej će za posjete biti otvoren svakim radnim danom od 09.00 do 17.00 sati. Ulaznice će koštati 10 KM, a jedan dan u sedmici na tzv. ‘dan otvorenih vrata’, cijena će iznositi 5 KM. Muzej je prilagođen i osobama sa invaliditetom.

Duraković je najavio i projekt rekonstrukcije nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir, u okviru kojeg je moguće uraditi i filmski zabavni park posvećen bh. kinematografiji. Kaže da za to treba više vremena, ali je uvjeren da je to značajan element za kreativnu filmsku industriju BiH, ali i turizam.

aktuelno.ba/bhrt.ba

 

Komentari

Komentara