Sve što treba da znate o organskoj hloreli i njenim benefitima po zdravlje

Rental Travel

Hlorela je vrsta zelenih algi koja posljednjih godina dobija na popularnosti kao superhrana zbog svojih impresivnih zdravstvenih koristi. Ova sitna alga je prepuna raznih esencijalnih hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Reha Centar

U narednom tekstu pročitajte sve o ovoj čudesnoj algi – šta je, za šta i kako se koristi, kao i o njenim benefitima po zdravlje čovjeka.

Šta je hlorela?

Organska hlorela je jednoćelijska zelena alga koja raste u slatkoj vodi. Postoji milijardama godina i preživela je kroz različite promene životne sredine zbog svoje sposobnosti prilagođavanja.

Ima čvrst spoljašnji ćelijski zid koji otežava telu da apsorbuje svoje hranljive materije. Zbog toga se hlorela često obrađuje kako bi se otvorili njeni ćelijski zidovi i ti hranljivi sastojci bili lakše dostupni.

Za šta se koristi hlorela?

Hlorela se često koristi kao dodatak ishrani zbog visokog sadržaja hranljivih materija. Bogat je izvor vitamina, minerala i antioksidanata, kao i proteina i vlakana. Takođe je poznata po svojim svojstvima detoksikacije i sposobnosti da jača imuni sistem.

Ona pomaže telu u borbi protiv toksina, a pored toga, održava i dobro opšte zdravlje. U sebi sadrži čitavo bogatstvo nutrijenata kao što su hlorela faktor rasta, B-karoten, folat, gvožđe i preko 20 vitamina, minerala, proteina i antioksidanasa.

Neke studije pokazuju i da hlorela ima benefite i po kožu. Naime, upravo zbog visokog sadržaja hranljivih materija, ona pomaže koži i štiti je od zagađenja, dok joj u isto vreme daje sjaj i podmlađuje je.

Kako se koristi hlorela?

Hlorela je dostupna u različitim oblicima uključujući prah, tablete i kapsule. Može se dodati u smutije, sokove ili posipati u salate i druga jela. Preporučuje se da počnete sa malom dozom hlorele i postepeno povećavate da biste izbegli bilo kakvu nelagodnost u varenju.

Preporučeni dnevni unos je od 2 do 10g (1-3 kafene kašičice), a u napicima se može kombinovati i sa medom ili limunovim sokom. Evo nekoliko primera kako je možete dodati u svoju svakodnevnu ishranu:

  • smutiji: dodajte jednu mericu organske hlorele u svoj omiljeni smuti recept za povećanje doze hranljivih materija;
  • dresing za salatu: za dodatnu dozu minerala i vitamina, dodajte jednu meru organske hlorele u svoj najdraži dresing za salate;
  • supe i potaži: obogatite svoje najdraže supe i čorbe jednom mericom organske hlorele za maksimalnu dozu hranljivih supstanci;
  • ceđeni sokovi: odaberite bilo koje voće, iscedite sok i dodajte jednu dozu organske hlorele;
  • peciva: hlorelu u prahu možete dodati i u razna peciva pre samog pečenja, poput mafina, hlebova i proteinskih kolačića;
  • ovsena kaša: ukoliko ste ljubitelj slatkog doručka, pomešajte jednu kašiku organske hlorele u kašu ili jogurt i uživajte!

Prednosti hlorele na zdravlje čoveka

U nastavku možete saznati više o tome koji su to benefiti korišćenja hlorele za telo čoveka i kompletno zdravlje.

Ojačava imuni sistem

Hlorela sadrži visok nivo vitamina i minerala, uključujući vitamine C i E, gvožđe i cink, koji su svi neophodni za zdrav imuni sistem. Ovi hranljivi sastojci rade zajedno kako bi pomogli u jačanju imunološkog sistema, štiteći vas od infekcija i bolesti.

Detoksikuje telo

Hlorela ima sposobnost da se vezuje za teške metale, pesticide i druge toksine u telu, pomažući da se oni potom eliminišu. Takođe je bogata hlorofilom, za koji se pokazalo da ima odlična svojstva detoksikacije.

Redovna konzumacija hlorele može pomoći da se telo lakše oslobađa štetnih materija, doprinoseći boljem opštom zdravlju i dobrobiti.

Pomaže zdravom varenju

Organska hlorela je bogat izvor vlakana, koja su neophodna za zdrav sistem za varenje. Vlakna pomažu u redovnom pražnjenju creva, održavajući pravilno funkcionisanje digestivnog sistema.

Pored toga, svojstva detoksikacije hlorele mogu pomoći da se tokom pražnjenja creva uklone i sve soli teških metala, poput žive, olova, kadmijuma i stroncijuma, što doprinosi poboljšanju zdravlja creva.

Održava zdravlje srca

Hlorela sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale, smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju nivoa holesterola, a sve to doprinosi zdravom srcu.

Pomaže u kontroli telesne težine

Hlorela je niskokalorična hrana sa visokim sadržajem proteina koja može pomoći u kontrolisanju telesne težine. Visok sadržaj vlakana može vam pomoći da se osećate sitim, smanjujući verovatnoću prejedanja. Pored toga, svojstva detoksikacije hlorele mogu pomoći u ravnoteži zdravog metabolizma, što olakšava održavanje zdrave težine.

Organska hlorela je veoma hranljiva superhrana koja može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje na mnogo načina. Bez obzira da li želite da ojačate svoj imuni sistem, poboljšate zdravlje crijeva ili pomognete zdravlju srca, hlorela je odlična opcija.

Avokad.rs / foto https://www.pexels.com/

 

Komentari

Komentara