Stvaranje preduslova za minimiziranje negativnih posljedica u poljoprivredi

Vlada je danas utvrdila i prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona.

Ovim izmjenama se Vlada Tuzlanskog kantona nastoji pomoći razvoj poljoprivrede na području našeg kantona, te utjecati na smanjenje negativnih posljedica koje su na poljoprivredne proizvođače ostavile nedavne vremenske neprilike, kasni proljetni mrazevi i grad tokom proizvodne godine.

Ove neprilike su znatno utjecale na smanjenje rodnosti ali i kvalitet voća na području Tuzlanskog kantona. Imajući u vidu navedeno, a kako bi poljoprivrednim proizvođačima pomogla u prevazilaženju teških posljedica ovog nevremena, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su pripremili prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čime je umjesto dosadašnje jedinice mjere (tona) kod izračunavanja obima poslovanja poljoprivrednog gazdinstva kao jedinica mjere propisan hektar, te je koeficijent kao i poticana količina preračunata u hektar.

Treba napomenuti da je i u Federalnom Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kod izračunavanja ukupnog obima poslovanja poljoprivrednog gazdinstva kao jedinica mjere za voćarske kulture, propisan hektar, pa se u ovom slučaju može reći i da se radi o usaglašavanju odredbi koje se tiču poticajne politike.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara