Stjepan Mesić, jedini predsjednik s neograničenim pravom na ured

Rental Travel

Naravno, ostajem raditi u svom uredu bivšeg predsjednika Republike. Otići ću iz ureda samo ako jednog dana ipak umrem – odgovorio nam je u svom zafrkantskom stilu Stjepan Mesić na pitanje hoće li – nakon što Hrvatska uskoro dobije još jednog bivšeg predsjednika – i dalje koristiti Ured predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Reha Centar

Mesić će iskoristiti stečeno pravo da doživotno koristi ured bivšeg predsjednika, pravo koje više neće moći koristiti nijedan predsjednik ili predsjednica nakon isteka mandata. Naime, Zakon o pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, po kojem je Mesić i ostvario pravo na ured bivšeg predsjednika, izmijenjen je u ožujku 2013. godine.

Samo jedan na plaći

Ugrađena je vremenska odrednica prema kojoj bivši predsjednici ubuduće više neće imati doživotno pravo na svoj ured već samo pet godina nakon odlaska s dužnosti predsjednika RH. Predsjednik na odlasku Ivo Josipović već je najavio da ne misli iskoristiti pravo na ured bivšeg predsjednika i kako će nakon isteka mandata reaktivirati svoj status na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je prije nego što je postao predsjednik RH predavao na Katedri za kazneno procesno pravo.

Prema spomenutom zakonu bivši predsjednici imaju, među ostalim, i pravo na ured u kojemu mogu zaposliti dva državna službenika, a imaju pravo i na osobnog vozača i službeni automobil. Troškovi ureda podmiruju se iz državnog proračuna, a godišnji budžet ureda donosi Sabor na prijedlog Vlade. U državnom proračunu za ovu godinu za Mesićev ured, koji se nalazi u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, rezervirano je 863.000 kuna. – U uredu imam samo jednog zaposlenog. Poslove poput prijevoda dokumenata naručujem od vanjskih suradnika. Imam pravo i na automobil s vozačem, ali ti troškovi nisu na budžetu ureda. Vozača i automobil koristim povremeno, prema potrebi – rekao nam je Stjepan Mesić. Kaže da mu je kao bivšem predsjedniku ured potreban.

Razgovori s Kinezima

– Član sam raznih foruma u svijetu i bilo bi mi jako teško komunicirati iz svog stana. Radim dosta na promociji države. Nedavno sam s Kinezima bio u Rijeci. Bilo bi dobro da se Kina uključi u neki od većih projekata, poput izgradnje nizinske pruge od riječke luke do Mađarske. Za to je potreban tripartitni dogovor između Hrvatske, Mađarske i Kine. Bruxelles bi trebao odobriti takav dogovor s Kinezima jer je očito kako EU za takav projekt nema novca – kaže Mesić o svojim nedavnim aktivnostima u svojstvu bivšeg predsjednika.

Večernji list – aktuelno.ba

Komentari

Komentara