Sredstvima evropskih fondova do boljeg poslovnog ambijenta

Spread the love
Menprom

Izgradnja poslovne zone na području općine Banovići u okviru INTERREG projekta kojeg finansira Evropska unija bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra razvoja i poduzetništva Nermina Hodžića, načelnika općine Banovići Midhata Husića i izvršnog direktora Nezavisnog biroa za razvoj (NBR) Envera Sarvana.

Reha Centar

Radi se o prijedlogu regionalnog projekta „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“, a u okviru programa održivosti civilnog društva u BiH u kojem bi osim NBR-a, Ministarstva razvoja i poduzetništva TK, Vukovarsko-srijemske županije iz Republike Hrvatske, te razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije „Hrast“ učestvovalo ukupno 39 općina, 13 iz Bosne i Hercegovine i 26 iz Republike Hrvatske. Neki od podprojekata u cijelom ovom projektu bili bi izgradnja poslovne zone u Banovićima i proširenje poslovne zone u Srebreniku.

Načelnik općine Banovići ovom prilikom je prisutne upoznao sa opredjeljenjem Općine da izgradnjom poslovne zone, doprinesu raznolikosti privrednih aktivnosti u Banovićima, te da zaštitni znak banovićke privrede ne budu isključivo rudnik i buduća termoelektrana.

Premijer Gutić je izrazio zadovoljstvo ovim projektom, koji bi omogućio da se sredstvima EU, uz naše učešće u iznosu od 15% ukupnih sredstava, poslovni ambijent u Tuzlanskom kantonu učini atraktivniji budućim investitorima.

„Radi se o realnom projektu, kojem će Vlada pružiti svoju podršku, prije svega zato što se svakodnevno borimo za nova radna mjesta. Uz to Općina je već i sama planirala realizaciju sličnih aktivnosti, a svaka podrška, pa time i sredstva evropskih fondova, nam je u tom smislu dobrodošla i ubrzat će realizaciju ovih, već planiranih aktivnosti“, rekao je premijer Gutić.

aktuelno.ba – odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara