Skupština TK usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju

Spread the love
Rental Travel

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Prema riječima predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK-a Mirze Omerdića, razlog za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona jeste što je u provedbi zakona koji je usvojen na jednoj od prethodnih sjednica došla do zastoja.

Reha Centar

zlatan-muratovic

No nisu samo zastoji u provedbi ranijih odluka i zaključaka ključni za donošenje izmjena i dopuna Zakona, jer su se vrlo često od strane većeg broja poslanika u skupštini, mogle čuti i brojne primjedbe na rad menadžementa Univerziteta.

-Stanje na UNTZ po izvještajima koje smo dobili je prilično haotično. Postoje određene vrste finansijskih malverzacija, a dešavale su se stvari koje su posljedica neuspostavljanja uprave, odnosno organa unutar UNTZ – tvrdi Omerdić.

Zakon je izglasan po hitnoj proceduri, jer, pojašnjava, akademski proces sticanja znanja ne smije trpjeti organizacione anomalije, koje su uzrok koji bi mogao ugroziti nastavni proces.

bego-gutic

Predstavnici Univerziteta u Tuzli na sjednici Skupštine su izrazili nezadovoljstvo ubrzanim izmjenama spomenutog zakona.

Dekan Mašinskog fakulteta UNTZ Muhamed Mehmedović, koji je predstavnik Senata UNTZ, izjavio je da su u skladu za Zakonom o visokom obrazovanju, koji je donesen u julu, ispoštovane sve obaveze koje su tim zakonom bile definirane.

muhamed-mehmedovic

Dodao je da je proteklih dana po novom zakonu formiran Senat UNZT, na čijoj je sjednici raspisan konkurs za izbor rektora ovog univerziteta.

-Nije nam jasno zašto po ubrzanoj proceduri i zašto ovako radikalne mjere – rekao je Mehmedović novinarima.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona je nakon skupštine novinarima rekao kako nema potrebe za bilo kakvim negodovanjima, jer više je razloga da se nešto mijenja nego da ostane ovako kako je.

-Niko nema pravo držati taocima obrazovni sistem na Tuzlanskom kantonu, stalne ostavke rektorice Univerziteta, loš rad menadžementa i niz drugih stvari primorali su Vladu da štiti interese i akademske zajednice i studenata-.

On je još istakao da su Vlada Tuzlanskog kantona i on lično, garant da će nova akademska godina na Univerzitetu biti zasigurno efikasnija, produktivnija i u interesu i Vlade, studenata ali i akademske zajednice.

R.T.

 

Komentari

Komentara