Školovanje završila 472. generacija učenika i 40. generacija učenica Gazi Husrev-begove medrese

Menprom

Svečanim defileom i programom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, danas je svoje školovanje završila 472. generacija učenika i 40. generacija učenica Gazi Husrev-begove medrese. 

Reha Centar

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ Dževad Hodžić ovom prilikom je istakao da je ovo značajan dan za sve učenike, roditelje, školu, ali i cijelu Islamsku zajednicu i društvo u cjelini.

Završetak školovanje učenicima, roditeljima i nastavnicima čestitao je i hafiz Mensur Malkić, direktor ove odgojno-obrazovne institucije IZ, javlja Mina.

Uprkos pandemiji koja je otežala pohađanje nastave, riječ je o uspješnoj generaciji, koja je odgovorila svim svojim obavezama.

– Ovo je generacija koja u svojim redovima ima devet hafiza, vrlo posvećenih učenika koji su vrijedno radili, te učenike koji su postigli vrlo zavidne rezultate na raznim takmičenjima, tako da ima učenika koji su ovo vrijeme iskoristili na najbolji mogući način – kazao je hafiz Omer Zulić, razrednik jednog razreda maturanata.

Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 49 učenika i 68 učenica, a učenici generacije su Fatima Huseinspahić i hafiz Mustafa Sinanović.

– Mislim da je medresa izuzetno dobra podloga za svako buduće školovanje zato što vas izgradi u potpunom smislu, počevši od ličnog i društvenog angažmana do osjećaja prema drugima – naglasila je Huseinspahić.

Hafiz Sinanović podsjetio je na odgojnu ulogu medrese, kazavši da je počašćen priznanjem učenika generacije s obzirom da je riječ o vrlo uspješnoj generaciji. 

– Pozvao bih učenike osnovnih škola da se ne libe upisati medresu, jer će svako u medresi uistinu pronaći ono što želi – poručio je danas Sinanović. 

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 1537. godine i najstarija je odgojno-obazovna ustanova u BiH.

Komentari

Komentara