Savez RVI TK upriličio dodjelu invalidskih kolica, vrijednost opreme oko 70 000 maraka

Polovinom februara mjeseca Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, uručilo je donaciju ortopedskih pomagala vrijednu oko 500 000 maraka za ratne vojne invalide sa područja cijele BiH, a Tuzlanskom kantonu je u toj raspodjeli pripao značajan iznos i količina pomenute opreme.

Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona upriličio je podjelu električnih i manuelnih kolica te ostale ortopedske opreme i pomagala svojim članovima, odnosno za svih 19 članica Saveza.

“Prije svega želim se zahvaliti turskom narodu i Ambasadi Republike Turske u BiH na ovoj značajnoj donaciji, a mi smo to odlučili evo danas podijeliti za sve svoje članice Saveza, odnosno 19 općinskih i gradskih organizacija koje preuzimaju brigu oko daljnje podjele za one ljude kojima to treba. Nismo slučajno izabrali ni ovaj dan u susret 1. martu Danu nezavisnosti naše zemlje, jer ovi ljudi, ovi borci za nezavisnost naše zemlje su dali dijelove svoga tijela a najmanje što mi možemo je da stalno brinemo kako da im olakšamo ostatak života“,  kazao je kratko u izjavi za medije predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović.

„Ovo je lijep svojevrstan poklon ratnim vojnim invalidima za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, za kojeg smo sigurni da će im pomoći u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti.  Treba istaknuti da Vlada redovno realizira programe nabavke ortotsko – protetskih pomagala i kolica za ratne vojne invalide. Prošle godine smo, putem Ministarstva za boračka pitanja, za nabavku invalidskih kolica bili predvidjeli 45.000 KM, a ove godine u Nacrtu Budžeta za 2019. smo planirali 145.000 KM. Ipak, uz sve to, donacije poput ovih svakako da znače mnogo našim ratnim vojnim invalidima. U to ime Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Savezu ratnih vojnih invalida TK, se u svoje i u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaljujem na realizaciji ovog projekta“, rekao je premijer Suljkanović.

Osim premijera Suljkanovića, današnjem događaju prisustvovali su i resorni ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić i ministar finansija TK Miralem Nuhanović.

 

Vrijednost podijeljene opreme iznosi oko 70 000 maraka,  a radi se o električnim i manuelnim kolicima, štakama, te ostaloj opremi za osobe sa invaliditetom.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara