Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

Transturist Tuzla

Saopćenje

Rental Travel

Saopštenje za javnost Envera Bijedića, predsjednika SDBiH i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina, već opasno dugo, je u blokadi njenih državnih institucija, prije svega oba doma Skupštine i Ministarskog vijeća. Zbog opstrukcije rada u državnim institucijama sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, od strane Milorada Dodika, njegove vladajuće stranke i koalicionih partnera, onemogućeno je donošenje odluka potrebnih za funkcionisanje političkog sistema na unutrašnjem i na vanjskopolitičkom planu. Na taj način, iznevjereno je povjerenje građana koji su svoj glas dali vladajućim strankama u želji da se one u organima vlasti bore za bolji životni standard, nova radna mjesta, dovođenje inostranih investitora, bolje uvjete rada i razvoja zdravstva, školstva i drugim svakodnevnim problemima građana. Opstrukcije rada državnih organa onemogućavaju ispunjenje obaveza države Bosne i Hercegovine koje ima prema međunarodnim organizacijama i institucijama.

Predsjedništvo Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine apeluje na političke stranke iz Republike Srpske koje sudjeluju u vršenju zakonodavne, sudske i izvršne vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine, da prekinu sa opstrukcijama i da nastavimo sa radom na ispunjenju zahtjeva građana koji su nas birali. Takođe, u slučaju da politički subjekti iz RS nastave sa opstrukcijama, pozivamo sve izabrane i odgovorne zvaničnike vlasti države Bosne i Hercegovine, da zakažu sjednice svih organa i institucija na kojima će se analizirati postojeće stanje i da se uputi apel visokom predstavniku međunarodne zajednice, Christianu Schmidtu da iskoristi Bonske ovlasti kako bi državne institucije mogle da obavljaju svoje ustavne i zakonske obaveze.

SDBiH

Aktuelno.ba se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

Komentari

Komentara