Ramiz Salkić pozvao vlasti u Banja Luci da provedu transformaciju Ustavnog suda RS

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS pozvao je u nedjelju 18. decembra 2016. godine vlasti ovoga entiteta da provedu transormaciju Ustavnog suda RS i da pravosuđe distanciraju od direktnog uticaja politike. Proteklih godina Ustavni sud RS donosio je odluke potpomažući njima institucionalnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva, dajući legitimitet i legalitet majorizaciji i preglasavanju koja se provode u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS. Potpredsjednik Salkić je kazao kako je upravo Ustavni sud RS jedan od ključnih krivaca za usvojene prakse diskriminiranja na svim nivoima, što je produciralo nepovjerenje i dovelo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, te produbilo radikalizaciju politike srpskih stranaka, koje su pronašle prostor za djelovanje na temeljima ratnih ideologija.

Reha Centar

-Ustavni sud RS je pod direktnom kontrolom i uticajem Vlade RS i predsjednika entiteta. Sudije se biraju na prijedlog predsjednika bez ikakvih konsultacija sa potpredsjednicima iz reda Bošnjaka i Hrvata. Tako je na čelo Ustavnog suda instaliran pouzdani politički kadar SNSD-a, kako bi odluke bile kontrolirane i politički diktirane. Ustavni sud RS diskriminira konstitutivne narode Bošnjake i Hrvate, a Milorad Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. To je poruka da želi i ovaj sud staviti pod kontrolu politike. Pri tome transformaciju suda uslovljava blokiranjem evropskg puta Bosne i Hercegovine. Svima je jasno da se ovdje ne radi o podizanju kvaliteta rada Ustavnog suda BiH, jer imamo primjer na koji način Dodik kontrolira Ustavni sud RS. Ovdje se radi o svjesnom i dugoročnom devastiranju institucija države Bosne i Hercegovine i blokade naše zemlje na putu ka Evropi. Evropski principi su stvaranje demokratsog društva, istih prava i mogućnosti za sve, u kojem politika nema kontrolu nad pravosuđem. Zato evrpski put ne odgovara vlastima RS i Miloradu Dodiku, koji krše ljudska prava, provode diskriminaciju i žele sve držati pod svojom kontrolom, kazao je potpredsjednik Salkić.

On je istakao kako Ustavni sud trenutno radi po poslovniku koji je protivan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu RS, čime se direktno promovira i podržava diskriminacija ne-Srba.

-Milorad Dodik želi princip kontrole i preglasavanja provjeren na primjeru Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, primjeniti na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i sa Čovićem donositi odluke preglasavanjem Bošnjaka, kao što je to pokazano u radu CIK na pitanju Stoca. Stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda želi se stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine ka disoluciji. Sve probosanske snage moraju biti jedinstvene i učiniti sve kako bi zaustavili namjere Dodika i Čovića, zaključio je mr. Salkić

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Komentari

Komentara

Posted In: