Radnici JP „Direkcija za izgradnju“ doo Tuzla zatražili pomoć vijećnika Stranke za BiH u OV Tuzla

Spread the love
Menprom

Dugogodišnja agonija i beznađe radnika JP „Direkcija za izgradnju“ doo Tuzla, dostigla je svoj vrhunac. Pomoć je zatražena i od vijećnika Stranke za BiH u OV Tuzla, koji su odmah reagovali i uputili inicijativu za narednu sjednicu OV Tuzla u kojoj stoji:

Reha Centar

Klub vijećnika SBiH i samostalni vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla, traži od nadležnih u Općini Tuzla i Općinskog vijeća, da se na majskoj sjednici OV Tuzla, razmatra tačka dnevnog reda Inicijativa za rješavanje teškog stanja JP „Direkcija za izgradnju“ doo Tuzla – analiza poslovanja JP „Direkcija za izgradnju“doo Tuzla za 2012. i 2013. godinu.

Dobro Vam je poznato da se JP „Direkcija za izgradnju“doo Tuzla nalazi pred vrlo složenim problemom koji se odnosi na samu egzistenciju, s obzirom na nastalo vrlo teško stanje koje nije moguće riješiti bez pomoći osnivača Općine Tuzla.

Kao prvo, neophodno je sagledati ostvarivanje prava uposlenika po osnovu rada i neplaćenih doprinosa za 2012., 2013. i 2014. godinu, te osigurati osnovna primanja po Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru. Računi Direkcije su već duži period blokirani pa se zbog toga ne može pojaviti na tržištu (prijaviti na tender) za nove poslove, te je upitno dalje njeno poslovanje. Zbog toga na adresu Direkcije pristižu nove tužbe koje direktno blokiraju sve račune Direkcije. Najveći broj njih se odnose na period kad je Direkcija vodila poslove Fonda tonjenja i SIZ-a uređenja.

STRANKA ZA BIH

Obzirom da strukturu kapitala čini većinski državni kapital koji iznosi 51%, kojim raspolaže Općina Tuzla i privatizirani kapital koji po osnovu vlasničkog udjela sadašnjih i bivših uposlenika iznosi 49% dužni smo kao OV Tuzla odgovorno se odnositi prema državnoj imovini.

Simptomatično je da se vlasnik 51% kapitala, Općina Tuzla nije nikad registrovala kao većinski vlasnik, a baštinila je sva prava većinskog vlasnika i to samo u slučajevima kada je Općina imala svoj interes.

Zbog svih navedenih razloga smatramo da je neophodno ovaj problem postaviti na majskoj sjednici OV Tuzla.

Pored ove inicijative vijećnici Stranke za BiH u OV Tuzla u pravcu vijeća uputili su još dvije inicijative:

  1. Urgencija prema Vladi TK za rješavanje problema radnika DITA dd Tuzla i Polihem dd Tuzla.
  1. Urgencija prema Vladi TK za popravak i sanaciju zgrade „Soda- so“ u Tuzli

Press služba Stranke za BiH Tuzla – AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara