Prvi radni sastanak :’Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih’

Rental Travel

Prvi radni sastanak u okviru realizacije jednogodišnjeg projekta “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih” upriličen je sredinom januara u Tuzli.

Reha Centar

Riječ je o projektu koji ima podršku Fondacije Helvetas – Moja budućnost, a u realizaciji zajednički učestvuju Kantonalna privredna komora Tuzla, Privredna komora Kantona Sarajevo i Privredna komora Zeničko dobojskog kantona.

Domaćin sastanka kojem su, uz predstavnika Komore Tuzla i Fondacije Helvetas, prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, bila je Kantonalna privredna komora Tuzla.

– Bila je ovo prilika da još jednom istaknemo kako je cilj projekta identificiranje potreba privrede i obrazovanje odraslih za deficitarna zanimanja u našoj privredi. Mi kroz ovaj projekat vidimo priliku i način da i dalje, još snažnije i kvalitetnije, našim članicama, firmama koje članstvom u Komori čine Komorski sistem Tuzlanskog kantona, budemo na usluzi, budemo kvalitetan i koristan servis. Vrlo je značajno istaći da su sve institucije koje smo animirali i pozvali na saradnju, prepoznale značaj projekta i istakli ulogu Komore kao nosioca jednog značajnog procesa – kazao je predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović. 

Na prvom radnom sastanku dogovoreno je da će sve institucije, svaka iz svog domena djelovanja, pružiti podršku i stručnu pomoć prilikom identificiranja potreba na tržištu, pripremi i provođenju obuka.

Također, akteri sastanka, predstavnici uključenih institucija, iskazali su spremnost da daju doprinos kod izrade programa obuke, definisanju ishoda učenja te uspostavljanja standarda kvaliteta za znanja i vještine koje će polaznici obuka steći.

Još jednom je istaknut dugogodišnji problem sa kojim se susreću privredni subjekti na području Federacije BiH a to je nedostatak stručne radne snage.

Privrednici posljednjih desetak godina apeluju i traže mogućnost da se kroz neformalno obrazovanje prevaziđe ovaj problem i obrazuju ljudi za potrebe domaće privrede. 

Zaključeno je i dogovoreno da se u narednom periodu organizuje zajednička konferencija svih učesnika u projektu kako bi se zajednički identificirali ključni koraci djelovanja, a sve s ciljem osiguranja jedinstvenog i sistemskog pristupa u realizaciji aktivnosti.

Krajnji cilj jednogodišnjeg projekta “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih” je obuka minimalno 35 i zapošljavanje 25 osoba u privrednim subjektima Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Komentari

Komentara