Protest doktora medicine i stomatologije u FBiH urodio plodom

Spread the love
Rental Travel

„Štrajk upozorenja je uspio! Vlada Federacije BiH je prepoznala problem na koji smo današnjim mirnim protestom ukazali i iskazala je spremnost za dijalogom, a time i rješavanjem problema. Vjerujemo da će sastanak predstavnika Vlade FBiH i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji će se održati do kraja novembra, biti uspješan. Ovim se okončavaju sve naše sindikalne aktivnosti u pogledu nastavka štrajka kada je pitanje Kolektivni ugovor iz oblasti zdravstva“, kazao je Admir Suljić, podpredsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Reha Centar

Inače, ljekari su danas svoju polusatnu pauzu proveli ispred ustanova u kojima rade ukazujući na neophodnost da budu uključeni u proces odlučivanja o svom statusu na šta se, prema riječima doc. dr. Nermine Kravić, predsjednice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, Vlada Federacije, sve do sada, oglušila.

Osim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, njih oko 200 okupljenih u krugu bolnice, štrajk su u Tuzli održali i uposlenici tuzlanskog doma zdravlja. Prema riječima Azijade Beganlić, predsjednice Podružnice Doma zdravlja Tuzla kantonalnog sindikata, pacijentima nije uskraćena zdravstvena skrb i većina njih je imala razumjevanja za njihov način izražavanja nezadovoljstva.

Podsjećanja radi, ljekari su pregovore s Ministarstvom zdravstva FBiH zatjevali od jula ove godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara