Promocija knjige i filma ” Moj Mont Everest – san i java” autorke Dragane Rajblović

Spread the love
Rental Travel

Promocija knjige i filma ” Moj Mont Everest – san i java” autorke Dragane Rajblović održat će se 31.10.2016. u 19 sati, Kamerna scena Doma mladih u Tuzli

Reha Centar

Dragana Rajblović je prva sa Balkana koja se 2007. godine popela na najviši vrh svijeta Mont Everest 8850 m, na Himalajima. Poslije devet godina, tekst o ovom poduhvatu je ugledao svjetlost dana i u aprilu ove godine
u prodaju je izašla knjiga “Moj Everest – san i java”.

Ovo je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. I ne samo Everest (8850 m), opisan je i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh svijeta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov svijeta. Kao učesnik mnogih ekspedicija, prošla je i upoznala razne krajeve svijeta, te je knjiga i putopis, gdje prenosi svoje impresije o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj historiji.

Uz sve to, ovo je i planinarski priručnik, a na kraju se nalazi mali dodatak o aklimatizaciji i prilagođavanju organizma na velike visine.

Najvažnija poruka je podsticaj i motivacija sadašnjim, ali i budućim generacijama, da je sve moguće, pa tako i ostvariti svoje snove.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: