Program trećeg dana 21. Književnih susreta Cum grano salis

Menprom

U subotu 3. septembra u Ateljeu Ismet Mujezinović sa početkom u 11:00  sati, održaće se promocija romana akademika Enesa Karića “Bogovo roblje”. Roman akademika Karića je roman u kojem je ispoštovan  temeljni književnostvaralački princip – misija književnosti, da opisuje i propituje, a ne da zaključuje i kanonizira. U nastavku  je planirana promocija knjige  „O književnom opusu Enesa Karića“, autorice Amile Kahrović Posavljak. Knjiga je koncipirana  kao svojevrsna zbirka radova koji su objavljeni na temu književnosti akademika Enesa Karića.

Reha Centar

U 13:00 sati, u Ateljeu Ismet Mujezinović održaće se promocija knjige “Nikad se neću predati” autorice Hasije Borić. Knjiga predstavlja ukoričene monodrame „Nana Fata Orlović“ i „ Majka Nuru počesto naruži“. O knjizi će govoriti autorica i književnik Mile Stojić.

Svečana dodjela nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2021.godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, bit će upriličena u Narodnom pozorištu Tuzla, sa početkom u 21:00 sat.

Podsjećamo da je žiri u uži izbor za dodjelu nagrade Meša Selimović odabrao pet romana:

David Albahari, „Pogovor“, Čarobna knjiga, Beograd, 2021.
Staša Aras, „Horror vacui“, Hena com, Zagreb 2021.
Ilija Đurović, „Sampas“, Treći trg – Srebrno drvo, Beograd, 2021.
Damir Karakaš, „Okretište“, Disput, Zagreb 2021.
Damir Uzunović, “Ja sam, “Buybook”, Sarajevo, 2021.

Odluku o dobitniku Nagrade odlučit će žiri u sastavu: Semezdin Mehmedinović, predsjednik, i članovi/ce Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić i Faruk Šehić.

Ulaz na sve promocije, kao i na Svečanu dodjelu nagrade Meša Selimović je slobodan.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara